Noua lege a pensiilor prevede ca pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor cu statut special din Administraţia Penitenciarelor să fie integrate în sistemul public de pensii. Ceea ce înseamnă că, la nivel naţional peste 66.400 de astfel de astfel de pensii ale acestor categorii de persoane au fost recalculate, aceştia primind din ianuarie 2011 veniturile recalculate.
Executivul a urmărit astfel să fie eliminate pensiile considerate a fi „de lux” şi pentru a face o economie la buget şi de pe acest segment. „Vor fi integrate în sistemul public de pensii cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, iar Casele de Pensii Speciale pentru această categorie, vor trece în subordinea Casei Naţionale de Pensii”, a declarat Cătălin Dupir, purtătorul de cuvînt al Casei de Pensii. La nivelul judeţului Botoşani, aceste categorii de pensionari au aparţinut şi în trecut forurilor centrale, Casa de Pensii nedeţinînd date despre numărul de persoane cu pensii speciale care sunt înregistrate la nivel local.
Casa de Pensii îşi schimbă pălăria
Aceeaşi Mărie dar cu altă pălărie. O altă prevedere a normativului intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie 2011, prevede schimbarea titulaturii instituţiilor care gestionează acordarea pensiilor. Astfel, Casa Judeţeană de Pensii devine Casa Teritorială de Pensii. „Casa Naţională de Pensii îşi va schimba titulatura din Casa Naţională de Pensii şi Alte asigurări Sociale (CNPAS), în Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). În subordinea CNPP vor fi Casele Sectoriale de Pensii, cele care sunt la ora actuală, sau cele care au fost pînă la 31 decembrie casele care se ocupau de pensionarii militari şi ai celor din Ministerul de Interne şi Casele Teritoriale de Pensii sau fostele Case Judeţene de Pensii”, a mai adăugat Cătălin Dupir.