Milionarii judeţului, bătaie flămândă pe 3 milioane de euro

 

Câţiva dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Botoşani îşi dispută în aceste zile una din cele mai mari licitaţii organizate de administraţia publică locală în acest an. Lucrările trec de 12,5 milioane de lei şi bineînţeles că fondurile provin de la Uniunea Europeană. Verdictul este aşteptat la finele acestei săptămâni.


Firme din cinci judeţe vor lucrarea
Pe 20 ianuarie Primăria Flămânzi a publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul privind secţiunea de infrastructură a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Finanţarea a fost obţinută anul precedent şi este de departe cea mai mare din fonduri UE câştigată vreodată de administraţia acestui oraş. Numai partea de infrastructură, cea scoasă pe SEAP luna precedentă, presupune modernizarea a 11 kilometri de drumuri, construcţia a două poduri mari de beton, pavelarea a 4.500 metri pătraţi de trotuare şi amenajarea a 16 staţii auto. Opt companii din mai toate zonele ţării au depus oferte. Este vorba de SC Coni SRL Prahova, SC Argerom SA Piteşti, SC Ted Construct SRL Iaşi, SC Test Prima SRL Suceava, SC Tora SRL, SC Transporturi Auto SA, SC Tehnic Asist SRL şi SC Victor Construct SRL, ultimele patru toate din Botoşani. Trei dintre acestea fac parte din elita firmelor din judeţ atât ca profit, cât şi ca cifră de afaceri. O dovedesc datele aferente anului 2010 publicate spre sfârşitul anului trecut de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani în cadrul Topului Judeţean al Firmelor.

 FIRMĂ CIFRĂ DE AFACERI
PROFIT
 Victor Construct
76,6 milioane 
11,6 milioane
 Transporturi Auto
41,6 milioane
3,9 milioane
 Tehnic Asist
58,1 milioane
1,5 milioane

*Sumele sunt exprimate în RON

"Ne chinuim efectiv"
Câştigătorul trebuia publicat pe 20 ianuarie, însă anunţarea acestuia s-a amânat. „Am mai cerut prelungiri, sunt ditamai maldărele de oferte şi noi nu avem decât doi oameni care lucrează pentru asta, dintre care unul este chiar pe soluţie. Ne chinuim efectiv”, ne-a declarat Constantin Pitorac, primarul de Flămânzi. În aceste condiţii răspunsul urmează să fie dat pe 24 februarie. PIDU accesat de administraţia din Flămânzi mai presupune şi amenajarea unui centru de afaceri, documentaţia pentru licitaţie aflându-se în verificări la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Acelaşi PIDU mai cuprinde şi un centru de monitorizare cu câteva zeci de camere video, în cazul căruia licitaţia s-a reluat după ce a fost contestat caietul de sarcini deşi, culmea, fusese verificat şi primise aprobarea de la ANRMAP.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Big Brother în oraşul de unde a pornit Răscoala din 1907
 600.000 euro pentru un centru de afaceri antiţeapă la Flămânzi