Mii de profesori au cîştigat procese în instanţă

 

instantaNeaplicarea legii 221 privind majorarea drepturilor salariale în sistemul educaţional care a fost adoptată în luna octombrie a anului 2008, a avut ca urmare intentarea a aproximativ 80 de procese de către Liga Sindicatelor din Învăţămînt. Dintre acestea, în cazul a unui număr de 40 dosare Curtea de Apel Suceava a emis hotărîri judecătoreşti definitive şi irevocabile, în favoarea reclamanţilor, obligînd Ministerul Educaţiei la plata drepturilor financiare restante aferente unei perioade de circa 15 luni de zile.

Acţiunea noastră în instanţă prin care am solicitat aplicarea legii 221/2008 privindLiviu Axinte, presedinte LSI majorarea salariilor în învăţămînt cu aşa zisul procent de 50%, adică 33,5%, pot să vă spun că această acţiune a fost finalizată la Curtea de Apel Suceava pentru circa 40 de dosare din cele 80 pe care le avem pe rol, avînd în vedere că în cele 40 s-a dat cîştig de cauză, aşteptăm şi la celelalte pronunţarea instanţei, după care odată cu aplicarea legii de salarizare pe 2010, vom solicita fiecărui angajator din aceste unităţi să pună în aplicare hotărîrile judecătoreşti astfel încît angajaţii să beneficieze de aceste drepturi de care au fost privaţi”, a declarat Liviu Axinte, preşedinte LSI.

Practic, fiecare dosar aflat pe rol a avut inclus în acţiunea de fond un anumit număr de angajaţi pe fiecare unitate de învăţămînt, ceea ce face ca, în urma aplicării hotărîrilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, să beneficieze de aceste drepturi financiare mai multe persoane din sistem.

Cumulate, aceste drepturi financiare aferente perioadei octombrie 2008-31 decembrie 2009 sunt echivalente valoric cu circa 5 salarii de bază ale cadrelor didactice, sau în cazul majorării lunare cu un procent de 13-14%.

Cel mai probabil aceeaşi finalitate le vor avea şi celelalte procese aflate pe rol, însă dat fiind faptul că, la Curtea de Apel Suceava numărul proceselor este unul semnificativ, acestea sunt înaintate în tranşe.