Guvernanții au anunțat deja că vor lua şi faţă de bugetari măsuri similare celor luate în mediul privat, privind șomajul tehnic.
Deşi aparent şomajul tehnic conţine aceleaşi prevederi pentru ambele categorii de angajaţi, se pare că sunt anumite diferenţe.
Potrivit declaraţiilor oficiale, bugetarii vor beneficia de 75% din salariul brut de încadrare - cuprins între 16.600 pentru funcții de conducere (cum este cazul președintelui ANAF) şi 5.000-6.000, având posibilitatea de a lucra, prin rotaţie, în perioada şomajului.
Cu alte cuvinte, bugetarii vor primi salariul întreg pentru 2 săptămâni şi 75% din salariu pentru cealaltă jumătate a lunii, reducerea totală a veniturilor lunare nemaifiind de 25%, ca în cazul privaţilor, ci de 12,5%.
În mediul privat, scrie Adevărul, angajaţii trimişi în şomaj tehnic sunt plătiţi cu acelaşi procent, 75% din salariul de încadrare, care însă de cele mai multe ori este salariul minim brut pe economie, respectiv 2.230 lei.
Dincolo de aceste diferenţe băneşti şi de faptul că angajaţii din mediul privat pot fi „la dispoziţia” angajatorului (lucru care nu presupune însă condiţionarea angajatului de a lucra un anumit număr de zile din lună, vor apărea diferenţe şi în ceea ce priveşte reîncadrarea.
Astfel, după cum a explicat miercuri avocatul Adrian Cuculis, reîncadrarea în muncă a angajaţilor din mediul privat se va face ţinând cont de adaptabilitatea firmei de a-şi relua activitatea la parametri normali, cei de dinaintea izbucnirii crizei legate de pandemie.
Cu alte cuvinte, dacă firma nu îşi poate relua activitatea la parametri normali, poate decide restructurarea şi implicit concedierea celor de care se poate lipsi, nemaivorbind de situaţiile de insolvenţă sau faliment.
Un alt efect despre care nu se vorbeşte încă este dat de faptul că unii angajatori pot descoperi că îşi pot continua activitatea cu mai puţini angajaţi, nemaifiind astfel nevoie şi de cei de care deja s-a lipsit.
Potrivit specialiştilor, şi aici în ceea ce-i priveşte pe bugetari, opiniile sunt diferite. Unii specialişti consideră că, dat fiind faptul că bugetarii au sindicate puternice, aceştia vor fi automat reîncadraţi pe funcţiile şi veniturile pe care le-au avut înainte de instituirea situaţiei de urgenţă.
Alte surse avizate spun însă că deficitul bugetar va fi uriaş, impunându-se tăierea cheltuielilor de personal, ceea ce poate implica şi în cazul bugetarilor anumite restructurări, respectiv concedieri. Cert este că ordonanţa privind şomajul tehnic nu cuprinde prevederi care să-i poată obliga pe angajatori să-i reîncadreze pe cei trimişi în şomaj tehnic.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: