Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?

  • Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.
  • Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.

 

Caniculă afară, apă deloc. Din nou!

 

Unii primari în ale căror comunități oameni suferă din cauza apei insuficiente sunt deciși să organizeze noi proteste. O acțiune de acest gen a avut loc și în vara anului trecut, când oamenii din Flămânzi au ajuns în fața Consiliului Județean Botoșani.

 

Și, din nefericire, istoria se repetă și anul acesta.

 

Conducta din Cătămărăști spre Flămânzi iar nu face față volumului de apă necesar pentru abonații (noi sau vechi) de pe traseu.

 

La Frumușica, spre exemplu, apa nu mai ajunge de la finele lunii trecute, iar în unele zone, din robinete nu a mai curs tocmai din 9 mai.

 

„Ăștia de la Nova Apaserv sunt neserioși total”

 

Primarul își amintește foarte clar data pentru că atunci „au început să-i sară în cap oamenii”: „Sunt supărat, deosebit de supărat. Lumea îmi sare-n cap, ăștia de la Nova Apaserv sunt neserioși total, cu litere mari scrieți acolo”.

 

A povestit că s-a deplasat la sediul operatorului pentru noi contracte de branșare a unor cetățeni din comună și a rămas efectiv stupefiat de cât talent a observat la pasarea răspunderii de la un birou la altul, dar și de la un sediu la celălalt.

 

„Nu este apă deloc. Dar aici, în Frumușica, este o aducțiune făcută de Nova Apaserv cu ani în urmă. Făcută proba, astă toamnă au dat drumul la apă, a funcționat iarna când nu consumă nimeni. Acum, eu am strâns cereri de pe la oameni din sat, le-am dus lor. Dar nu vă spun ce am pățit la ei. Mă duc la dl Maftei la Tratoria, spune: dle, nu e treaba noastră, mergeți la Baia Centrală. Nu mi-a sunat chiar bine. Merg la Baia Centrală. Acolo îmi zice mergeți la etajul 2. Merg la etajul 2, nu-i nimeni. -Așteptați că domnu-i dus nu știu unde și vine îndată. Cobor la parter, era o măsuță mică cu un scaun. Stau oleacă pe scaun, mai stau oleacă, vine un domn. Intră el în încăpere și spune: dar nu e treaba mea. Dvs. ce ați fi făcut în locul meu? Bineînțeles că am izbit toate alea pe masă: Dle, dar chiar vă bateți joc de mine!?”,

Constantin Bălășanu, primarul comunei Flămânzi

 

Primarul de la Flămânzi, aceeași situație

 

Oamenii îl caută și i se plâng de faptul că nu au acces la un serviciu vital. Nici seceta excesivă de anul acesta nu a fost de ajutor. Apă nu mai există sau este insuficientă inclusiv în fântâni.

 

Dan Oloeriu, în primă fază a încercat să rezolve problema într-un mod amiabil și a mers în audiențe la Prefectură și Consiliul Județean.

 

Dacă problema persistă, varianta protestului ar fi din nou o opțiune.

 

Anul trecut s-a găsit o soluție temporară cu programul restricționat pentru furnizarea apei în celelalte comune, a trecut perioada critică și serviciul s-a îmbunătățit.

 

 

„Acum, față de anul trecut, e mult mai devreme. Dacă anul trecut se întâmpla pe la sfârșitul lui iunie, iulie, acum problema este de vreo 10 zile la Flămânzi, cu apa. Oamenii nu au apă deloc. De vreo trei săptămâni suntem într-un program, dimineața și seara câte trei ore. Vreo două săptămâni a funcționat programul respectiv, dar în ultima săptămână practic nu a mai funcționat aproape deloc. Doar sâmbăta au dat puțin de apă și a ajuns până la etajul 1 la ansamblul de locuințe”,

Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi

 

Edilul-șef susține că tocmai a emis o serie de sesizări către Direcția de Sănătate Publică (DSP), Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) și Avocatul Poporului.

 

„Operatorul, în momentul în care s-a licențiat, a demonstrat că poate furniza apă 12 ore din 24. Dacă noi nu suntem sensibili pe suferința acestor oameni, măcar ceilalți au posibilitate, nu știu dacă cu amendă, dar poate prin presiunea lor ar atrage atenția asupra zonei Flămânzi. Pentru că au niște salariați, nu știu în ce mod îi gestionează operatorul, care ar putea pur și simplu să stea acolo, lângă acea vană sau lângă acel cămin 12 ore, până se rezolvă problema. Haideți să împărțim suferința asta, programul acesta să-l împărțim la toți, un pic și la Coșula, un pic și la Copălău și la toate localitățile”,

Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi

 

Conducta care trece printr-un... iaz

 

Probleme întâmpină și comunele Trușești, Ungureni, Albești, Durnești pe partea de furnizare a apei din conducta care pleacă de la Ștefănești. 

 

La Consiliul Județean Botoșani, în cursul zilei de luni, a avut loc o ședință de aproape patru ore la care au participat directorii de la Nova Apaserv pentru găsirea unor soluții.

 

Pentru că, pe lângă problema deja cunoscută de la magistrala spre Flămânzi, o altă conductă a crăpat în județ.

 

„Este o conductă undeva la Guranda care este avariată. Conducta de fapt trece printr-un iaz, s-a scos la licitație achiziția de 150 de metri de conductă și trebuie deviat traseul. Din cauza asta nu este apă și de fapt s-a instituit un program, se alimentează anumite localități, este un program pe zile”,

Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani

 

S-a gândit o variantă prin care fiecare comună care este alimentată pe acest traseu să primească apă în câte o zi a săptămânii. Iar asta până se face achiziția conductei pentru deviere, procedură care pare să fie una cu o durată mai îndelungată decât ar fi firesc: „Stau o grămadă de oameni fără apă că trebuie să respectăm termene de achiziții, nu se găsesc soluții”.

 

Cât despre apa care ar trebui să curgă spre Flămânzi, șefii operatorului județean de apă și canalizare sunt deciși să solicite inclusiv ajutorul Poliției.

 

„Dau drumul la vane, umblă la vane pe la Coșula și Cristești. E o conductă care merge spre Flămânzi și din ea pleacă branșamentele către comune. Când scade presiunea la apă se duc și deschid vanele mai tare și în loc să ajungă apa la Flămânzi pleacă la Cristești... la Coșula. Primarii, oamenii, nu știu cine umblă, dar ideea e că se umblă. Acum o să se dea în consemn la Poliție vanele respective, să fie păzite. Și să instituie program și pe Flămânzi”,

Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani

 

Șeful din Consiliul Județean și-a amintit chiar un episod în care s-a încercat devierea apei către o anumită localitate, în detrimentul alteia. Pentru că aici s-a ajuns: „A fost circ la Cristești, a venit, a dat drumul la vană și a pus nu știu ce pietroi deasupra la vană ca să nu mai poată să intre ăștia de la Nova ca să închidă. Chiar nu știm ce să ne mai facem cu ăștia”.

 

Vană stricată la Stânca Costești 

 

Directorul de la SC Nova Apaserv SA susține că a explicat în ședință motivele pentru care s-a ajuns la această situație.

 

„Aducțiunea aceasta de pe Prut care se termină la Trușești – Ungureni, în momentul de față avem probleme cu Apele Române. Au o problemă ei de furnizare la capacitate a debitului, au o vană picată, se lucrează acolo la Barajul de la Stânca Costești. Noi luăm apa brută de pe Prut, o luăm de pe baraj, de pe stația de pompare Stânca. Acum stația noastră merge la jumătate din capacitate, pentru că primește apă insuficientă, fiind defectă acea vană de la Baraj”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

„Treaba este foarte complicată pentru că seceta a început anul acesta mult prea repede față de anul trecut”, a continuat directorul companiei de apă și peste toți acești factori au tot fost eliberate noi avize de branșare, iar conducta a rămas aceeași de peste cinci decenii.

 

Ieri după-amiază Nova Apaserv a demarat un program de restricții pentru zona Flămânzi: „Închidem pe rând, astfel încât să menținem un minim de alimentare la Flămânzi – blocuri. Din câte știu eu, apa ajunge la rezervorul din Flămânzi în momentul de față. Pe conducta asta a Flămânziului mare lucru nu avem ce face, decât prin restricționare, să facem față perioadei”.

 

Se implică și prefectul 

 

Prefectul Sorin Cornilă este și el asaltat de reclamații din partea oamenilor sau a primarilor.

 

„Primesc tot mai multe sesizari de la primari în ceea ce privește alimentarea cu apă a cetățenilor din mai multe zone. S-a ajuns la situația de astăzi din cauza faptului că nu s-au făcut previziuni pe nevoile actualizate în funcție de consum, nu s-au făcut investiții în ultimii ani în rețea, respectiv în conductele principale care sunt subdimensionate și vechi și nu mai rezistă la presiunea necesară ca să deservească aceste zone”,

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani

 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai arătat că și stațiile de pompare sunt de asemenea subdimensionate și din punct de vedere tehnic nu reușesc să pompeze apa cu presiune pe coloanele respective la care între timp s-au conectat branșamente noi.

 

 

”Cele mai mari probleme sunt la coloana care alimentează Lebăda – Cristești – Bălușeni - Coșula – Copălău – Flămânzi - Frumușica, de unde avem și cele mai multe sesizări. Este o situatie care se agravează în sezonul estival din cauza consumului mare de apă și necesită soluții imediate din partea CJ”,

Sorin Cornilă, prefectul județului.

 

În urma unor discuții purtate de prefect cu vicepreședintele Bogdan Dăscălescu i s-a transmis că sunt căutate soluții imediate pentru înlocuirea unor coloane cu probleme și prin obținerea unor fonduri în cadrul unui proiect noi pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) care să poată fi accesat în cel mai scurt timp, cu termen de implementare anul 2023.