Mii de botoşăneni peste 70 de ani cu permis – AFLĂ vârsta celui mai bătrân şofer

 

Zeci de mii de botoşăneni sunt posesori de permise auto care le permit să circule pe drumurile publice, printre aceştia regăsindu-se evident atât bărbaţi cât şi reprezentante ale sexului frumos. Unii dintre şoferi deţin carnete auto deja de câteva decenii bune şi încă se mai află la volan în ciuda vârstei înaintate.

Astfel, la Botoşani la un parc auto de puţin peste 57.000 de autovehicule numărul persoanelor care sunt posesoare de permis de conducere trece de 102.000, cei mai mulţi dintre aceştia fiind de sex masculin, adică aproape 65.000 iar diferenţa fiind constituită din doamne, respectiv aproximativ 24.000 de şoferiţe.
Şi dacă în cazul unora carnetul de conducere este încă proaspăt, alţii în schimb îl deţin de zeci de ani de zile, aici fiind incluşi aproape 2.500 de botoşăneni cu vârste peste 70 de ani, cel mai înaintat în vârstă având 93 de ani.  „Avem un număr de 2.483 posesori permise de conducere peste vârsta de 70 de ani, din ultimele verificări în jur de 1.000 de posesori conduc autovehicule pe drumurile publice. Avem un conducător în vârstă de 93 de ani care este posesor permis conducere, el are permis, acum nu ştim dacă conduce sau nu, el are permis de prin anii 60”, a declarat Dănuţ Ciubotaru, şef Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.
Şeful acestei instituţii susţine că în cazul a unei mari părţi dintre posesorii de permise cu vârste înaintate, ar trebui adoptate măsuri legislative pentru constatarea discernământului pe care vârstnicii îl au la volan. „Puteţi întreba un medic de specialitate dar trebuie să ne gândim că o persoană după 70 de ani nu mai are aceleaşi reflexe ca o persoană până la 50 sau 60 de ani”, a mai spus Dănuţ Ciubotaru.
Vid legislativ în cazul persoanelor înaintate în vârstă şi cu permis
Dănuţ Ciubotaru a mai afirmat că în urmă cu mai bine de un deceniu exista o prevedere legislativă prin care de exemplu fişa medicală la şoferii profesionişti era făcută anual, iar până împlinirea vârstei de 45 de ani, examenele medicale erau repetate o dată la cinci ani de zile, în timp ce peste acest prag acestea erau făcute o dată la trei ani de zile. Ulterior în cazul sexagenarilor, prezenţa la medic era obligatorie anual. Obligaţii legale care în prezent nu mai sunt valabile. „Nu sunt nici un fel de restricţii după normele actuale, la 10 ani când conducătorul auto dacă i s-a expirat permisul de conducere, trebuie să prezinte o fişă medicală. Dar dacă conducătorul auto se prezintă înainte de împlinirea termenului administrativ de 10 ani, acesta poate conduce fără nici un fel de probleme, chiar dacă are afecţiuni medicale. Este un vid legislativ, noi am înştiinţat împreună cu conducerea Prefecturii direcţia noastră pentru a lua măsurile necesare de a elabora o metodologie pentru efectuarea fişelor medicale”, a încheiat Dănuţ Ciubotaru. De altfel în decursul anului precedent au existat o serie de propuneri legislative pe această linie care însă nu s-au mai concretizat.
Gabriela ERDIC