MESAJUL răscolitor al Florinei Cercel, la ultimul spectacol pe scena de la Botoșani: Faceţi ceva, reparaţi Teatrul Mihai Eminescu!

În urmă cu mai puțin de jumătate de an, regretata actriță a jucat la Botoșani, într-un spectacol de excepție. Cele câteva cuvinte pline de emoție pe care artista le-a rostit la final au rămas în sufletele celor aflați în sală.

 

La sfârşitul lunii februarie, în acest an, Florina Cercel s-a aflat pe scena din Botoşani alături de alte mari actrițe, printre care Carmen Tănase, Ioana Farcaş, Virginia Rogin, în spectacolul ”Gaiţele”, de Al. Kiriţescu.

 

Un spectacol care s-a ridicat la un înalt nivel artistic, dar care a adăugat şi emoţia Florinei Cercel, care se întorsese în oraşul cu amintiri. Amintiri despre tata, despre mama cea pururi blândă, despre bunicii de poveste. Şi despre vremuri în care s-a războit să străbată, cu timpuri pe care comuniştii le-au transformat într-un lagăr din care nimeni nu mai putea ieşi.

 

Florina Cercel a urcat pentru prima dată pe scenă când era încă adolescentă, elevă a Liceului ”Eminescu”. Debutul de la Botoşani i-a rămas adânc întipărit în suflet, mai ales pentru că de el se leagă numele unor uriaşi actori ai României.

 

La finalul spectacolului ”Gaițele”, pe care l-a susţinut în luna februarie în Botoşani, Florina Cercel şi-a mărturisit public emoţia şi dorul. Dorul de Botoşani şi de generaţia de aur care s-a perindat şi prin acest mic orăşel al nordului de ţară.

 

”Când am debutat în acestă extraordinară profesie eram elevă de liceu, aveam 16 ani şi pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani am jucat alături de mari, mari actori a căror promoţie venise întreagă aici, la Botoşani, în frunte cu Ion Dichiseanu, Sergiu Tudose, Margareta Pogonat, Adela Mărculescu, Smaranda Olteanu... Datorită lor m-am îndrăgostit de teatru. Mi-am dorit o viaţă să mă întorc să mai joc în acest oraş. În acest oraş în care am copilărit, în care am învăţat. Mi s-a întâmplat foarte rar. Aşa a fost viaţa”, a rostit cu lacrimă în glas Florina Cercel, în aplauzele publicului botoșănean.

 

Actrița nu a pierdut prilejul de a atrage atenția asupra situației în care se afla la vremea aceea clădirea Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani.

 

”Dacă în sală este cineva din administraţia acestui oraş, faceţi ceva, reparaţi Teatrul Mihai Eminescu!”, au fost cuvintele Florinei Cercel.

 

Actrița Florina Cercel a încetat din viață pe 30 iulie 2019, la vârstă de 76 de ani. S-a născut pe 28 ianuarie 1943, la Piatra-Neamț. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1964, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea și Victor Moldovan. De-a lungul carierei de actriță a jucat la Teatrul Dramatic de Stat din Galați (1964-1965), Teatrul Național din Timișoara (1965-1973) și Teatrul Național din București (din 1972).

 

Florina Cercel a locuit multă vreme la Botoşani, unde a şi urmat Liceul "Mihai Eminescu". Era perioada în care tatăl său se afla în închisoare, arestat politic.

 

"La Botoșani am crescut, acolo am făcut școala, liceul, iar tatăl meu, după ce s-a întors din închisoare, fiind arestat politic în anii ’50, a fost dat afară din armată și a intrat la Filarmonică, la Botoșani, unde a locuit până a ieșit la pensie. Acolo își cumpăraseră o casă foarte frumoasă pe care ulterior au vândut-o; era o casă cu grădină, era minunat, minunate locuri și minunată copilărie, pe care am petrecut-o între două orașe binecuvântate – Piatra Neamt, unde plutea spiritul lui Hogaș, și la Botoșani, cu Enescu, Eminescu. Era aproape imposibil să nu fii o natură artistică și să nu îți dezvolți gustul pentru poezie, literatură, filosofie, trăind în asemenea locuri binecuvântate

 

Florina Cercel va fi înmormântată joi, 1 august 2019.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store