MESAJUL Ministerului Educației pentru directorii de școli, despre angajații care iau parte la greva generală

Prevederi din trei acte normative, puse într-o adresă fără explicații pentru conducerile școlilor.

 

Câteva extrase din acte normative, cu privire la greva generală din Educație, despre participarea angajaților la această formă de protest, condițiile de suspendare a contractului de muncă și registrul de muncă al salariaților au fost transmise de Ministerul Educației Inspectoratelor Școlare Județene (ISJ), în atenția directorilor de școli, conform unui document obținut pe surse și consultat de Edupedu.ro.

 

”Pentru a veni în sprijinul solicitărilor transmise Ministerului Educaţiei de către directorii unor unități de învățământ preuniversitar, vă comunicăm mai jos, următoarele dispoziții legale aplicabile”, scrie Ministerul Educației în introducerea adresei semnate de Mirela Gabriela Toma de la Direcția Generală Juridică a instituției și aprobată de secretarul general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr, și de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Sorin Ion.

 

Printre articolele și alineatele menționate în adresă de Ministerul Educației, care ar trebui să fie utilă directorilor de școli, secretariatelor și birourilor de contabilitate din școli, instituția invocă Legea 367 din 2022 privind dialogul social, Legea 53 din 2003 privind Codul Muncii și Hotărârea de Guvern 905 din 2017 privind registrul general de evidență a salariaților.

 

Nu există vreo explicație de la autoritățile din Minister, pe lângă extrasele puse în document de acestea.

 

De luni, 22 mai, pe termen nedefinit, peste 200.000 de profesori și angajați din școli sunt în cea mai amplă grevă din noiembrie 2005 încoace, nemulțumiți din cauza salariilor. Greva generală din școli continuă marți, pentru că Guvernul nu a mai invitat sindicatele la discuții, după ce reprezentanții profesorilor au cerut o nouă întâlnire.

 

Potrivit Edupedu, zilele de grevă se consideră ca zile lucrate în sistemul de învățământ, transmite în teritoriu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), luni, 22 mai. Conform informării, participarea la grevă are un regim juridic similar cu cel al unui concediu medical.

 

De asemenea, obținerea gradelor didactice pentru profesori nu va fi afectată de perioada de grevă, pentru că se consideră vechime în muncă, atrag atenția mai multe filiale ale federațiilor sindicale din educație, în documente cu explicații consultate de Edupedu.ro.