Mesaj de la polițiștii de frontieră: INTERZIS la pescuit DOUĂ luni

Având în vedere numărul mare de pescari sportivi care practică pescuitul în apele de frontieră, Poliția de Frontieră Română îi informează pe aceştia asupra următoarelor aspecte de natură legislativă:

 

În data de 4 februarie 2019 a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul nr. 54/76/2019 privind stabilirea perioadelor și a zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019.

 

Astfel, se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie - 9 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 26 aprilie - 9 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în ordin.

 

Se interzice pescuitul în scop comercial și recreativ/sportiv al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în râul Prut și în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum și în lacul de acumulare Stânca-Costești, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie-9 iunie inclusiv.

 

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 26 aprilie-9 iunie inclusiv. Reamintim că pescuitul sportiv efectuat cu undiţa sau lanseta în scop de agrement sau performanţă este o activitate individuală şi necomercială, iar practicarea acestei activităţi se face în baza permisului de pescuit recreativ sportiv nominal.

 

Permisul de pescuit este un document cu regim special, înseriat, nominal şi netransmisibil, în baza căruia, la sediile structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră, se poate obţine, în mod gratuit, avizul prealabil pentru desfăşurarea activităţii de pescuit recreativ în apele de frontieră, după depunerea unei cereri, copii după cartea de identitate şi permisul de pescuit. De asemenea, informăm că Poliția de Frontieră a simplificat procedura de obținere a avizului de pescuit în apele de frontieră, prin punerea la dispoziția cetățenilor a unui formular on-line, ce se găsește pe site-ul instituției,  www.politiadefrontiera.ro, la secțiunea Contact / Formulare.

 

De asemenea, persoanele care doresc să desfășoare activități de pescuit în apele de frontieră trebuie să mai știe că sunt supuse controlului lucrătorilor Poliţiei de Frontieră Române, iar conform legii, activitatea se desfășoară numai în locurile şi sectoarele stabilite de autorităţile competente, cu avizul prealabil al organelor Poliţiei de Frontieră.

 

Conform art 7. din Regulamentul de exercitare a pescuitului în râul Prut şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti -ANEXĂ la Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul protecției resurselor piscicole și reglementarea pescuitului în Râul Prut și în lacul de acumulare Stânca-Costești din 01.08.2003, aprobat prin H.G.1.207 din 14.10.2003.

 

 Pescuitul recreativ/sportiv este permis numai în cursul zilei, de la răsăritul până la apusul soarelui, cu respectarea următoarelor reguli:

a) pescuitul în râul Prut, în lacul de acumulare Stânca-Costeşti şi în bazinele limitrofe se practică cu cel mult două undiţe sau două lansete cu câte două cârlige fiecare;

               b) pescuitul recreativ/sportiv se practica numai de pe mal;

c) în timpul iernii pescuitul în scop recreativ se poate efectua şi pe gheaţă, cu excepţia zonelor de protecţie specială a iernării peştelui;

d) în timpul unei zile de pescuit se pot reţine cel mult 5 kg de peşte sau numai un singur exemplar dacă masa lui corporală depăşeşte 5 kg.

 

               Facem precizarea că lipsa avizului şefului structurii teritoriale a Poliţiei de  Frontieră pe aceste permise constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de la 100 la 1000 de lei.

De asemenea, amintim faptul că în conformitate cu prevederile art. 58 din OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultură Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 600 lei:

a) pescuitul recreativ/sportiv al oricăror specii de peşte şi de alte vieţuitoare acvatice vii efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale;

b) neprezentarea permisului, licenţei sau autorizaţiei atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împuternicite să constate contravenţiile/infracţiunile;

c) încălcarea condiţiilor prevăzute în permis, autorizaţie şi/sau licenţă;

d) pescuitul recreativ/sportiv al resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store