2020, anul în care un virus din China a lovit întreg mapamondul, a adus cu sine o serie de restricții pentru populație care nu ar fi fost concepute sau acceptate în trecut. Libera circulație a rămas doar un concept sau un drept constituțional trecut doar pe hârtie.
Oamenii s-au trezit închiși în case, cu poliția și armata cu arme în mâini, păzind străzile pustii. Cetățenii care reveneau acasă din alte state erau preluați și băgați forțat în carantină.
Cei care erau surprinși pe stradă fără un motiv întemeiat, amendați.
Anul trecut, în doar 10 luni, la Botoșani au fost aplicate amenzi în context epidemiologic, de peste 1,2 milioane de euro.
Polițiștii au desfășurat activități de verificare a măsurilor dispuse față de persoanele aflate în izolare sau carantină la domiciliu. Zilnic, în medie au fost verificate aproximativ 1.400 de persoane la nivelul județului
Au fost sesizate sau constatate 34 de infracțiuni contra sănătății publice, în context Covid 19, cele mai multe dintre acestea privind fapta de zădărnicire a combaterii bolilor. Majoritatea acestor dosare penale au fost încheiate de procurori cu NUP (neînceperea urmării penale).
În total, în perioada analizată, forțele angrenate în misiunile specifice pe linia prevenirii și combaterii infectării populației cu noul SARS-COV-2, au constatat peste 5.600 de fapte contravenționale prevăzute de legislația incidentă stării de urgență sau stării de alertă.
Sancțiunile cu amendă aplicate însumează peste 4,9 milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor individuale de protecție, nerespectarea izolării și carantinei, nerespectarea interzicerilor privind deplasarea sau libera circulație.
În aceeași perioadă au fost constatate, tot în context epidemiologic, peste 570 de fapte contravenționale de natură economică, pentru care s-au aplicat sancțiuni în valoare totală de peste 1 milion de lei.
„În contextul celor expuse, apreciem că efortul instituţional depus în perioada martie – decembrie 2020 a fost unul considerabil, impunându-se adaptarea continuă în plan operaţional a măsurilor conjugate, astfel încât complexitatea misiunilor pe linia prevenirii şi combaterii efectelor pandemice să nu greveze asupra obiectivului esenţial al instituţiei, respectiv acela de creştere a gradului de siguranţă a cetăţeanului”,
Transmit polițiștii în buletinul de evaluare a activităților pe anul trecut
O parte dintre amenzile aplicate în starea de urgență au fost declarate neconstituționale, însă procesele verbale trebuie anulate de instanțele de judecată.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: