Doctorul spune că cele patru procese câştigate confirmă faptul că nu a fost vorba de o greșeală la adresa unui angajat, ci de o veritabilă campanie dusă împotriva unui salariat care a avut alte opinii decât conducerea unei instituții.
În anul pandemic 2021, conducerea Universității de Medicină și Farmacie Iași a decis să aplice trei sancțiuni disciplinare și o interdicție surprinzătoare medicului Răzvan Constantinescu. Prima, în martie, pentru vina de a se fi prezentat la examenul din vară fără certificat de vaccinare. Două luni mai târziu îi este aplicată o altă sancțiune, de data aceasta pe motiv că a denigrat instituția.
În iunie 2021 a fost pedepsit din nou pentru că a făcut publice din comisia de disciplină în fața căreia s-a apărat. La toate acestea s-a mai adăugat și „o aberație administrativă”: profesorului Răzvan Constantinescu i se interzicea interacțiunea cu studenții. Avalanșa de sancțiuni a fost, în opinia lui Răzvan Constantinescu, pedeapsa pentru sinceritate, potrivit stireadeiasi.ro.
Convins de propria-i dreptate, Constantinescu a acționat în instanță conducerea UMF.
„În săptămâna dinaintea începerii vacanței judecătorești, am câștigat și ultimele două procese împotriva conducerii UMF Iași. În total, în instanța civilă, au fost patru. Patru! Cu alte cuvinte, nu a fost vorba de o greșeală la adresa unui angajat, ci de o veritabilă campanie, dusă cu persuasiune și intensitate, împotriva unui salariat care nu a făcut altă greșeală decât de a-și spune părerea sincer – drept garantat de Charta Universitară. Pe rând, instanțele de judecată (au fost trei completuri diferite, după cum au ajuns, aleatoriu, dosarele să fie distribuite) au anulat trei sancțiuni disciplinare și o aberație administrativă”,
medicul Răzvan Constantinescu
(Medicul Răzvan Constantinescu)
Răzvan Constantinescu spune că a fost o luptă îndelungată, dar că a știut că ”asemenea bătaie de joc la adresa unui cadru didactic cu vechime de 29 de ani este inacceptabilă”.
Însă, dezvăluie medicul, nu a fost singur în această luptă. I-au fost alături „avocații celei mai mari casei de avocatură din țară – Țuca Zbarcea & Asociatii”, care ”m-au reprezentat pro bono (acesta este motivul pentru care, la fiecare decizie a instanțelor, găsiți că admite în parte contestația mea, partea neadmisă fiind obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată: NU au existat cheltuieli de judecată!)”, spune medicul.
Unul dintre șefii casei de avocatură din București este Florentin Țuca, originar din Vârfu Câmpului, județul Botoșani.
(Avocatul Florentin Țuca)
Casa de avocatură și-a pus la dispoziție resursele pentru ca medicul din Iași să beneficieze de o apărare fără cusur.
”Deși în fața judecătorilor apăream mereu eu (să vadă și ei cum arată un denigrator care instituie un climat de intimidare și hărțuire asupra colegilor) toate actele, întâmpinările, notele scrise, interpretările juridice au fost opera acestor avocați admirabili. Fără profesionalismul lor, fără logica argumentației și referirile de tip enciclopedic la jurisprudență, probabil nu aș fi reușit. Silviu Hromei, un tânăr avocat entuziast, pe care vi l-ați dori să vă reprezinte, a fost mereu în prima linie, el redactând majoritatea (dacă nu toate) documentele. Doamna avocat Dana Busini a fost eminența organizatoare”,
Răzvan Constantinescu.
Florentin Țuca a fost alături de medic, după cum a mărturisit acesta, fiind dispus să se deplaseze personal la Iași, dacă este nevoie.
”Însuși șeful casei de avocatură, domnul avocat Florentin Tuca, m-a sunat mereu să mă încurajeze (prima oară prin 2020, când mi-a și oferit serviciile sale complet gratuite și necondiționate: Domnule doctor, vin eu însumi la Iași, în instanță, dacă ziceți că trebuie!), atunci când simțea că sunt pe cale să-mi pierd încrederea. Multă vreme, am considerat că nu e înțelept să fac publică această colaborare a noastră, acum pot să le mulțumesc din toată inima! Voi reveni și la acest subiect în zilele următoare”,
medicul Răzvan Constantinescu