Medicul acuzat că a luat MITĂ și-a aflat pedeapsa, în dosar o botoșăneancă a fost deja condamnată

De-a lungul procesului, mai multe persoane care au recunoscut că au dat mită în acest caz au fost deja condamnate. Printre acestea și o femeie din Botoșani.

 

Nu a recunoscut fapta, dar numărul şpăgilor confirmate a fost de 11. Tribunalul Iaşi l-a condamnat, ieri, la o pedeapsă spre minimum prevăzut de lege pe medicul Eugen Bitere.

 

Acesta a primit interdicţia de a mai fi chirurg timp de un an, însă doar în unităţile de stat. Potrivit Ziarul de Iași, judecătorii au decis să îi confişte şpăgile, dar să-i restituie tablourile, de peste 330.000 de lei, ce fuseseră ridicate la percheziţii. Trei ani cu suspendare a primit doctorul, a cărui nevastă este fost procuror.

 

 

Mită ”nereturnabilă” în cazul decesului pacientului

 

Dosarul medicului chirurg Eugen Bitere a conţinut unele dintre cele mai cinice acuzaţii de luare de mită care au fost vreodată soluţionate de justiţia ieşeană.

 

Acuzat de anchetatori că primea mită de la pacienţi pentru a-i opera pe cord, Bitere este acuzat inclusiv că ar fi avertizat rudele care acordau mita că, în caz de deces, mita este “nereturnabilă".

 

Prin sentinţa de ieri, judecătorii de la Tribunal au confirmat toate cele 11 acte materiale de luare de mită ce ar fi fost comise de medicul Bitere.

 

 

Pedeapsă cu suspendare

 

După ce au tras linie, justiţia magistraţilor ieşeni arată în felul următor: 3 ani de închisoare cu suspendare şi 1 an interdicţia de a mai fi medic chirurg. Sentinţa a fost dată în condiţiile în care medicul nu a mers pe procedură simplificată, deci nu a beneficiat de reducere de pedeapsă. Pentru luare de mită, legislaţia penală românească prevede pedepse între 2 şi 7 ani.

 

De asemenea, tot conform procedurilor penale, pedeapsa maximă care poate fi suspendată este de 3 ani. O zi în plus de închisoare, ar însemna, obligatoriu, că sentinţa trebuie executată în penitenciar.

 

Sentinţa de ieri nu este definitivă, însă dacă va rămâne în această formă, Bitere ar trebui să presteze şi muncă în folosul comunităţii. De asemenea, sumele primite mită vor fi confiscate, iar medicul trebuie să plătească deranjul judiciar: în jur de 100.000 de lei, cât au fost calculate cheltuielile de judecată. O veste bună pentru medic: prin sentinţa de ieri, judecătorii au decis să îi restituie tablouri de 72.000 de euro, ce fuseseră indisponibilizate la percheziţii.

 

 

Pacienți condamnați, printre ei și o femeie din Botoșani

 

Patru persoane care l-au mituit pe doctor au fost condamnate în acest caz ruşinos pentru sistemul sanitar ieşean încă din aprilie 2019. În motivarea acelei sentinţei, judecătorul de caz, de asemenea de la Tribunal, spunea despre Bitere că “obişnuia să pretindă suma de 1.500 de euro pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale, din cercetări rezultând că această sumă era pretinsă anterior îndeplinirii actului medical, dar primită după efectuarea lui“.

 

Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au emis, în primăvara anului 2019, prima sentință în cazul medicului și pacienților acuzați de spăgi.

 

Astfel, instanța a dispus la acel moment condamnarea botoșănencei M. P. la zece luni de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită.

 

Femeia era obligată de instanță să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioada de 60 de zile, în cadrul Direcției de Asistență Socială Botoșani, la Cantina de Ajutor Social sau la Centrul de Plasament "Prietenia" din Botoșani.

 

Dosarul urmează să se mute la Curtea de Apel Iaşi, unde va fi pronunţată sentinţa definitivă.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store