Medicii pleacă din România, rezidenții se angajează în call-center-uri: Facem același lucru până la urmă în București, Botoșani

Sunt medici cu diplomă, vor să lucreze în spitalele din România, dar ajung în call-center-uri şi mall-uri. Vorbim despre 153 de medici care au promovat examenul de rezidenţiat în toamna anului trecut, potrivit Digi24. 

 

Deşi sunt sute de posturi vacante în spitale, blocajul s-a creat chiar din cauza legii, care prevede că rezidenţii se pot angaja doar în centrele universitare care le-au acordat diploma. La 28 de ani, Ionuţ a urmat două facultăţi cu un singur gând: să ajute oamenii. Absolvent al Universităţii de Medicină din Bucureşti, îşi aminteşte perfect prima lui zi într-un spital şi spune că vrea să profeseze aici, nu în altă ţară.

Ionuţ Oltean, rezident: „La neurochirugie mi-a plăcut cel mai mult. Şi complexitatea cazurilor, şi patologia, având în vedere că este foarte diversă şi pune foarte multe probleme. Au fost câteva accidente atunci și m-a impresionat ceea ce fac medicii. Oameni care stau în gărzi, stau peste program doar ca să salveze o viață”.

După examenul de rezidenţiat din toamna trecută, s-a ales cu diploma, NU şi cu un loc de muncă într-un spital. Aşa că medicul Ionuţ Oltean s-a văzut nevoit să se angajeze într-un call center.

„Am făcut șase ani de facultate, vrem să practicăm, vrem să tratăm oamenii, să facem ce am învăţat. Ar trebui să stăm, conform ministerului, conform spuselor lui, încă un an degeaba”, se plânge Ionuț Oltean.

Şi totuşi, nu vrea să plece din ţară, aşa cum au făcut alţi 15.000 de medici români în ultimii cinci ani. În prezent, peste 150 de medici tineri sunt în situaţia lui Ionuţ. Toamna trecută, erau sfătuiţi de un consilier de la ministerul Sănătăţii să emigreze. „Vreau să profesez în ţară, am făcut facultatea aici şi aici vreau să continui să lucrez, aici am familie, prieteni”, spune Cristina Luczău, medic rezident.
„Noi ne cerem drepturile care ni se cuvin, vrem să muncim în ţară, vrem să intrăm în sistem pentru că ştim că există nevoie de medici, că se vorbeşte peste tot de exodul de medici, dar pe de altă parte, nu ne vrea în sistem. Sunt aceleaşi boli de tratat şi facem acelaşi lucru până la urmă, în Bucureşti, în Cluj, în Timişoara, în Botoşani, oriunde”, arată un alt rezident, Alina Tudor. Soluţia propusă de Ministerul Sănătăţii: un nou examen de rezidenţiat în această primăvară.