Medicii de la Urgențe se plâng că nu mai fac față numărului zilnic de pacienți: Sunt epuizați și există risc de malpraxis!

Numărul prea mare de pacienți care se prezintă zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati pare să-i extenueze pe medicii de gardă. Aceștia se plâng de faptul că sunt prea puțini, abia mai pot face față și riscă să apară cazuri de malpraxis.

 

Sunt prea puțini în raport cu volumul mare de muncă

Potrivit ziaruluiAdevărul, personalul medical de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean ”Mavromati” a înaintat miercuri o petiţie prefectului, dar şi ministrului Sănătăţii. Aceştia se plâng de faptul că sunt epuizaţi. Sunt prea puţini în raport cu volumul mare de muncă, iar conducerea spitalului nu vrea să mai angajeze medici şi asistenţi.
Medicii de la UPU spun că sunt foarte puţini şi ajung să muncească peste măsură.
”Există pericolul extenuării. De fapt medicii de la UPU sunt puţini, extenuaţi şi există riscul de malpraxis. Şi tot medicul plăteşte pentru greşelile făcute. Nu contează că era epuizat. Numărul personalului medical este sub normativul aprobat prin Ordinul numărul 1706 de pe 2 octombrie 2007”, spune Petrică Rădăuceanu, medicul şef de la UPU.

Secția ar avea nevoie de mai mulți medici

În momentul de faţă la UPU de la Spitalul Judeţean sunt normaţi 14 medici dintre care trei dentişti. Secţia ar avea nevoie de minim 15 medici, în afara dentiştilor şi ideal un total de 25 de medici. Totodată la Compartimentul de Primiri Urgenţe de la secţia de pediatrie a spitalului ar mai fi nevoie de cinci medici. Sufocaţi de urgenţe ”medicii nici nu mai pot să se bucure de toate zilele de concediu”, adaugă Petrică Rădăuceanu. Mare partea medicilor fiind nevoiţi să se întoarcă mai devreme la muncă, pentru a suplini pe colegii epuizaţi de pe ture.

Riscul de malpraxis crește...

În momentul de faţă sunt doar doi medici într-o linie de gardă, deşi normativele spun că este nevoie de cel puţin trei medici pe linia de gardă când media prezentărilor la UPU este de 20.000 de cazuri pe an. La UPU de la Spitalul Judeţean din Botoşani sunt însă şi peste 50.000 de pacienţi care au nevoie de ajutor pe an. În aceste condiţii medicii de la UPU, spun că riscul malpraxisului creşte. Totodată epuizare poate afecta grav sănătate medicilor. Deocamdată fondurile spitalului nu permit angajarea altor medici.
CITEȘTE:
 Medicii de gardă de la UPU Dorohoi, plăți din resursele proprii ale spitalului: Nu avem un punct de vedere al Ministerului Sănătății