Medicii de familie din judeţ se "spală pe mâini" de cronici - Io cu ce mă întorc acasă?

 

Tot mai mulţi botoşăneni ajung la urgenţe, iar internările se ridică la circa 4.000 pe lună. Bolile cu care aceştia se prezintă la UPU cuprind toată patologia. Medicilor de familie, care ar trebui să supravegheze cazurile cronice, le este mai uşor să dirijeze pacientul spre Spitalul Judeţean decât să încerce soluţionarea problemei pacientului.
În sezonul de vară botoşănenii sunt predispuşi la boli infecţioase, iar la „Mavromati” apar tot mai mulţi pacienţi, printre ei fiind şi cei cu boli cronice. „Noi avem bolnavi grav. Pe toate secţile de interne sunt bolnavi grav, dar sunt bolnavi cronici acutizaţi. În sezonul cald de regulă sunt cele de boli infecţioase, diaree, enterocolitele. Noi avem toată patologia posibilă, tot ce se poate. Pe spitalul vechi aveam în jur de 3.000 de internări pe lună, acum avem în jur de vreo 4.000 de internări”, a declarat Carmen Miler, director medical, secţia Medicală I, din cadrul Spitalului Judeţean "Mavromati".
Medicii de familie pleacă în vacanţă
Medicii de familie în acestă perioadă „dispar” pentru că majoritatea pleacă în vacanţă, iar pacienţii pentru orice problemă se prezintă direct la spital, susţin şefii celei mai mari unităţi medicale din Botoşani. „Foarte multă lume se prezintă direct în urgenţă, pe data de 4 am fost de gardă şi am avut 220 de persoane în urgenţă. Când am vrut să vorbesc cu doctoriţa noaptea, era terminată, mi-au spus lăsaţi-o că de abia mai vorbeşte, deci este jale. Faptul că medicina de familie, nu dau vina, da lumea este învăţată să vină direct la urgenţe şi medici de familie mai puţin, iar perioada asta şi-au luat şi concediu. Nu că acuz pe cineva, dar avalanşa către spitale este foarte mare. Nici urmărirea bolnavilor cronici nu se face de către aceştia”, a mai declarat Carmen Miler.

Citeşte şi: Aproape 7.000 de cazuri de cancer în judeţ

"Io cu ce mă întorc acasă?” 
Pacienţii cu boli cronice ar trebui urmăriţi de către medicii de familie, să încerce să îi trateze, mai apoi, dacă apare vreo complicaţie să îl trimită la spital. Aceştia în schimb fac exact opusul, mai concret pun pacientul în salvare şi îl trimit la spital, sau bolnavii cheamă chiar ei cadrele medicale.”Eu am vorbit cu medicii de familie din comune. Pur şi simplu trece salvarea pe lângă dispensar, 112 răspunde, nu există nici o lege prin care dacă nu e urgenţă majoră bolnavul să plătească salvarea, plus că în momentul când ajungi în pijama de pe malul Prutului în miezul nopţii că el a chemat salvarea, să spunem că l-ai compensat cu tratamentul care l-ai făcut în urgenţă, dar după întreabă io cu ce mă întorc acasă?”, a mai declarat Carmen Miler.
 
"Spitalul ia pe oricine şi gratis"
Majoritatea pacienţilor cronici ajung la spital deoarece îşi întrerup tratamentul din diferite motive, cum ar fi lipsa banilor, că e departe farmacia sau medicul de familie. Pacienţii nu mai ştiu încotro să o apuce sau ce să facă, mulţi dintre ei fiind bătrâni care nu au pe nimeni care să îi ajute sau să îi îndrume şi chiar dacă ajung în posesia medicamentelor nu ştiu cum să şi le administreze corect. „Toată lumea este vinovată de ce se întâmplă. Nu există un vinovat sigur, pentru că au dreptate şi unii şi alţii şi atunci problema este o groază de condiţii care duc la adresabilitate grozavă la spital şi lumea de la la noi este învăţată ca spitalul ia pe oricine şi gratis”, a încheiat Carmen Miler.
Până se va găsi vinovatul pentru acest haos creat la Spitalul Judeţean „Mavromati”, doctorii de gardă se vor întâlni zilnic cu sute de cazuri de pacienţi veniţi din toate părţile judeţului.

  1. Citeşte şi:Conflictul între E.ON şi Spitalul Judeţean continuă - VEZI de ce