Medicii botoșăneni își caută propria salvare în spitalele din Occident: Pentru CE salarii își fac bagajele

Anul acesta, zeci de cadre medicale şi-au luat concediu fără plată şi s-au angajat în Occident. 30 de asistente şi cinci medici din spitalele din Botoşani au plecat în ultimele şase luni din România, anunță reporterii TVR 1.

 

Din 2007 numărul specialiştilor care aleg să profeseze în străinătate a ajuns de ordinul sutelor. Motivul este simplu: peste graniţe salariile acestora sunt şi de opt ori mai mari. Cu toate că situaţia se agravează, autorităţile nu au luat până acum nicio măsură pentru a-i încuraja pe medici să rămână în ţară.


Cinci medici au plecat anul acesta de la Spitalul Judeţean din Botoşani: unul de la terapie intensivă, un internist, un stomatolog specializat pe urgenţe şi doi rezidenţi. Alţi 30 de asistenţi şi-au luat concendiu fără plată şi lucrează peste hotare. Conducerea unităţii recunoaşte că doar 60% din posturi sunt acoperite. La oftalmologie pediatrică nu există niciun specialist. Firmele de recrutare din Occident trimit lunar oferte de joburi în sistemul medical din Europa. În prezent, sunt puse la dispoziţie peste 100 de locuri de muncă pentru asistenţi şi infirmieri în Marea Britanie. Absolvenţii de şcoli sanitare sunt hotărâţi să plece peste hotare încă de la admitere.

Pentru un medic specialist la început de carieră, în străinătate salariul poate depăşi 3.500 de euro, în timp ce în România obţine doar 400 de euro. Vârful exodului la Botoşani a fost în anul 2010, când într-o singură lună au plecat 40 de cadre medicale.

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:41389:Medici care au lăsat traiul din Botoșani pentru luxul din Londra: AFLĂ-le povestea ]]