Constantin Simirad ar fi împlinit, pe 13 mai, vârsta de 80 de ani. S-a stins din viață astăzi, 29 martie, în urma infecției cu covid-19, lăsând în urmă regrete, tristețe, dar și gânduri de recunoștință.
Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași au transmis condoleanțe familiei îndoliate, dar eu exprimat și cuvinte alese despre cel care a fost Constantin Simirad, omul care a sprijinit de-a lungul timpului activitatea medicală:
”Rămas bun, domnule Constantin SIMIRAD! Veţi rămâne veşnic în inimile noastre pentru tot ce ați făcut pentru Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” în calitatea de președinte al Consiliului Județean Iași, pentru județ, precum și pentru ce ați lăsat în urmă. Ați fost un om de aleasă ținută morală și profesională, calități ce vor rămâne neșterse în memoria noastră.
Sincere condoleanţe familiei îndurerate. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să mângâie sufletele celor rămaşi nemângâiaţi de tragica despărţire. Fie ca Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul în lumea celor drepți și să-i dea odihnă veșnică. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”.
Și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, a transmit un mesaj de condoleanțe, din care redăm câteva fragmente:
”Născut pe 13 mai 1941, în Coțușca, jud. Botoșani, Constantin Simirad a debutat publicistic cu rubrica „Tableta primarului”, în cotidianul „Monitorul”. Săptămânal a publicat în perioada cât a fost primar seria de articole grupate sub titlul: „Tableta primarului” în cele mai importante ziare locale: Monitorul, 24:Ore, Evenimentul și Ziarul de Iași. Din decembrie 2004 a realizat două rubrici săptămânale la Ziarul de Iași și Evenimentul. De asemenea a publicat articole la rubrica „Tableta cu ecou” în Revista Națională de Administrație Publică.
Debutul editorial are loc în anul 2000 cu volumul de proză scurtă „Audiente în aer liber”, Editura Polirom. Dintre cărţile publicate menționăm: „În umbra zeilor”, proză scurtă, 2001, Editura Polirom; „Bordura de ipsos”, roman, 2001, Editura Polirom; „Simfonia vieţii”, proză scurtă, 2003, Editura Trinitas; „Arca lui Noe”, proză scurtă, 2003, Editura Polirom; „Izgoniţii din Rai”, proză scurtă, 2005, Editura Junimea; „Iguana neagră”, proză scurtă, 2006, Editura Junimea; „Berbecul de la cruce”, proză scurtă, 2008, Editura Junimea; „Coruptul”, roman, 2008, Editura Junimea; „Scena anonimilor”, proză scurtă, 2009, Editura Junimea; „Fotografii din eternitate”, proză scurtă, 2009, Editura Junimea; „Aduceri aminte/La taclale cu pixul Toma”, 2013, Editura Junimea
Constantin Simirad a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași și a deținut titlurile de „Doctor Honoris Causa”, acordat de World Academy of Arts and Cultura, Diploma de Onoare și Titlul de Ctitor al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Cetățean de Onoare al municipiului Iași și pe cel de Cetățean de Onoare al orașului Mobile, Alabama, SUA.
Prin trecerea în Veșnicie a lui Constantin Simirad Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași a pierdut o voce importantă a prozei române contemporane, dar și un apropiat prieten. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: