Măsura îi nemulțumește în special pe românii din mediul rural care spun că va fi aproape imposibil să mai crească animale domestice sau păsări.
În farmaciile veterinare deja nu se mai găsesc multe medicamente pe care oamenii din mediul rural le foloseau în mod uzual pentru a-şi trata animalele.
Ionică Nechifor, preşedinte Asociaţia Animalelor
„Vorbim de acele tratamente care se fac zilnic, se fac imediat ce apare un animal, cu o anumită suspiciune”
Decizia vine după ce Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a decis să retragă aceste soluţii, din cauza numărului tot mai mare de copii care ajungeau la spital, după ce părinții îi spălau cu aceste substanțe, potrivit antena3.ro.
„Dar până acum am cumpărat, nu știu de ce acum înainte... Îmi spuneau medicii la telefon ce trebuia să luăm și luam... Nu am luat cu rețetă”, spune un român.
Conform noilor reguli, tratamentele se vor face doar pe baza unei rețete eliberate de veterinar.
Teodor Harabagiu, director DSV Botoșani
„Se poate aplica pentru că avem oameni responsabili, avem medici veterinari în fiecare comună și intervențiile medicilor la solicitarea proprietarilor, în general, este promptă”
De cealaltă parte, însă, fermierii contrazic declarațiile celor de la Direcția Sanitară Veterinară (DSV).
Fermier
„Medicii veterinari trebuie să suplimentați ca număr, trebuie să-și pregătească, să spunem, logistica necesară, în așa fel încât să vină la timp, la fermieri”
În contextul acestor schimbări, rămâne de văzut cum vor reuși autoritățile să echilibreze necesitatea siguranței medicale cu sustenabilitatea agriculturii și creșterii animalelor în România.