Meci de zile mari procuror – avocaţi – fost prim procuror în jaful de 37.000 de euro

 

Probabil cea mai mediatizată tâlhărie petrecută la Botoşani după revoluţie a creat şi o dispută de proporţii între acuzatori şi apărătorii acuzaţilor. Aceştia din urmă reproşează procurorului anchetarea în afara legii a unor persoane în dosar, anunţându-se depunerea unei plângeri la Consiliul Superior al Magistraturii. Pe de altă parte, s-au trimis sesizări la şeful Poliţiei Române şi la procurorul general al României.


Avocaţii au refuzat să mai asiste la audieri
Noaptea de luni spre marţi a fost marcată de evenimente mai rar întâlnite în timpul unor anchete. Avocaţii Cristian Popovici, Dinu Buceceanu şi Aura Simion au refuzat să mai fie prezenţi la audierile clienţilor din familia Fediuc, reclamând comportamentul procurorului. „Se încalcă procedura şi drepturile omului înainte de toate. Sunt trei persoane care de la ora 13:00 nu au nici un temei pentru ce sunt ţinute aici, deci nu pot să iasă, nu au nici un statut. Au fost aduse cu mandat de aducere, ca martori, au fost audiate, după care li s-a spus că trebuie să rămână la dispoziţia procurorului, fără nici un temei, fără nici un text, fără nimic”, afirma atunci Cristian Popovici. Acesta sublinia că, dacă ai adus o persoană cu mandat de aducere, nu o poţi ţine la dispoziţie decât pentru audieri, cu excepţia cazului când ai reţinut-o sau arestat-o, ori Simona Huţanu, de exemplu, ar fi fost ţinută ore întregi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani şi după ce s-au terminat audierile. „Noi trei am refuzat să mai asistăm la tot ceea ce se întâmplă acolo pentru că nu mai este lege, e altceva”, mai spunea fostul prim procuror, în timp ce Dinu Buceceanu arăta că, „te iau de pe stradă, te pun acolo şi nu îţi dau voie să pleci”.
Fostul prim-procuror declarat incompatibil de procurorul de caz
Un lucru foarte rar întâlnit este cel de care a avut parte fostul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Anchetatorii nu l-au acceptat pe acesta ca singur apărător al Simonei Huţanu, solicitând şi prezenţa unui avocat din oficiu întrucât acesta îl reprezintă deja pe Daniel Huţanu, cel care este arestat de mai bine de trei săptămâni. „Tu îţi angajezi avocat şi ţi se spune că procurorul nu e de acord cu avocatul pe care ţi l-ai angajat”, a sintetizat situaţia Cristian Popovici. El a anunţat depunerea unei sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii, fiind de părere şi că Simonei Huţanu i s-au restrâns fără temei drepturile atunci când nu i s-a permis să meargă acasă să îşi vadă copilul de numai patru ani decât în prezenţa poliţiştilor. „Poliţistul şi procurorul până la un punct şi-au făcut treaba, de la un punct suntem pe lângă procedură”, a mai spus avocatul Cristian Popovici.
"Legea a fost respectată la punct şi virgulă"
„Sunt liberi să le facă”, a afirmat Dragoş Bujorean, procurorul care coordonează ancheta. Acesta susţine că nu s-a acceptat apărarea Simonei Huţanu doar de către Cristian Popovici tocmai pentru a o ajuta. „Noi am apreciat că există o stare de incompatibilitate în privinţa d-lui avocat Popovici, acesta neputând avea calitatea de apărător atât a unui inculpat în cauză, cât şi a unui învinuit cercetat în legătură cu aspecte care privesc cauza. Neputându-se efectua o apărare eficientă a celui care reprezintă, noi am preferat să avem şi un apărător din oficiu”, ne-a declarat magistratul.El a arătat că, în schimb, i s-a pus în vedere avocatului că i se permite să asigure în continuare apărarea clientei sale numai în condiţiile în care va fi prezent şi un apărător din oficiu, lucru cu care nu a fost de acord şi de aceea a hotărât să părăsească audierile. „Din punctul nostru de vedere nu văd ce impediment ar fi ca o persoană să aibă doi apărători în loc de un apărător. Repet, acest lucru s-a făcut în interesul învinuitei, pentru protejarea intereselor ei”, a mai spus Dragoş Bujorean (foto dreapta). Potrivit acestuia, nu s-a încălcat deloc procedura, iar persoanele prezente luni la audieri până după miezul nopţii nu au fost ţinute abuziv. „Domnii apărători cunoşteau foarte bine, cu atât mai mult dl. fost procuror Popovici cunoştea foarte bine calitatea în care se aflau ei acolo şi cunoştea foarte bine care sunt procedurile. Apărarea nu o fac eu, apărarea o fac doar ei. Din punctul meu de vedere, legea a fost respectată la punct şi virgulă. Având în vedere amploarea dosarului şi persoanele implicate şi calitatea apărătorilor, vă asigur că luăm toate măsurile ca legea să fie la punct şi virgulă respectată. Din punctul meu de vedere nu a fost nimic ilegal. Domnii apărători au posibilitatea să facă plângere”, a mai arătat Dragoş Bujorean.
Plângeri la IGPR şi Parchetul General al României
Pe de altă parte, avocatul Cristian Popovici face obiectul unei sesizări trimise la procurorul general al României Laura Codruţa Kovesi. Ea a fost remisă din partea lui Costel Jitariuc, cel care a reclamat jaful şi pune sub semnul întrebării calitatea de apărător în acest dosar a fostului magistrat pe motiv că a ocupat ani buni funcţia de prim-procuror a Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. De asemenea, în prima săptămână din acest an, s-a trimis şi o adresă conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române în care se relatează lentoarea cu care se desfăşoară cercetările. La cea din urmă s-a primit şi un răspuns. Acesta este semnat de comisarul şef Pantelie Ion, care informează că memoriul a fost trimis Parchetului de pe lângă Judectoria Botoşani spre soluţionare.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Bombă în ancheta de 37.000 de euro – fosta consilieră de cabinet a lui Buhăianu reţinută în noapte la Parchet – VIDEO & GALERIE FOTO
 Încă doi arestaţi în jaful de 37.000 de euro, unul e femeie