Mărțișoare etnografice colecționate de copii de la o școală din Botoșani - FOTOGALERIE cum arată

Culorile şi emoția primăverii, împreună cu zâmbetele şi inocența copiilor de la clasele pregătitoare și I Step by Step- Școala Gimnazială Nr. 12 Botoșani, şi-au dat întâlnire ieri, 24 februarie 2016, de Dragobete, la Muzeul de Etnografie Botoșani în cadrul  atelierelor creative de confecționat mărțișoare intitulate ”În prag de primăvară”.    

 

Dorind a fi pregătiți cum se cuvine pentru venirea primăverii, organizatorii și-au propus să ajute copiii să înțeleagă simbolistica primelor zile de martie și a mărțișorului, dar și să deprindă tehnici de realizare a mărțișoarelor, executate într-un mod cât mai apropiat de felul în care le confecționau bunicii noștri. De la directorul Laura Tocariu copiii au aflat că  la origine firul de mărțișor era negru și alb, apoi  a devenit roșu și alb, că scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet...


Ajutați apoi de minunata echipă a muzeului, de părinți și de cadrele didactice, copiii au confecționat mărțișoare de care au fost foarte mândri. Acțiunea a fost de real succes și a contribuit în mare măsură la dezvoltarea simțului estetic al copiilor și la păstrarea tradițiilor nealterate.


”Oricare ar fi varianta aleasă, mărțișorul este un simbol al căldurii, al iubirii și al bunătății. Mulțumim echipei muzeului și îi felicităm pentru minunata inițiativă!” – profesor Gabi Nechifor, Școala nr.12 Botoșani.