Marius Budăi, după adoptarea Ordonanței care i-a revoltat pe profesori: Nici în trecut salariații aflați în grevă nu beneficiau de vechime

Ordonanța de urgență de modificare a Legii dialogului social a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare joi, 25 mai. 

 

Sindicatele acuză că această modificare a legii reprezintă un atac la adresa profesorilor participanți la grevă, întrucât acestora le poate fi afectată vechimea la catedră.

 

După publicarea reacțiilor venite din partea sindicaliștilor din Educație, ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat pentru Botoșăneanul.ro că noua Ordonanță nu modifică nimic în privința vechimii în muncă.

 

”Pe durata grevei și în actuala reglementare și în OUG de modificare salariații beneficiază numai de drepturile de asigurări de sănătate. Deci nici în trecut nici în prezent salariații aflați în grevă nu beneficiau de vechime în munca aferentă perioadei grevei”,

Marius Budăi, ministrul Muncii

 

Potrivit ministrului Muncii, articolul inițial din Legea 367 preciza:
 

Articolul 160:

  (1) Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/ lucrătorului, după caz, se suspendă de drept. Pe perioada suspendării se menţin doar drepturile de asigurări de sănătate.

 

În noua Ordonanță, la articolul 160  alineatul (1) va avea următorul cuprins:
 

(1) Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului se suspendă la iniţiativa angajatului. Pe perioada suspendării se menţin doar drepturile de asigurări de sănătate.

 

”Dacă rămânea suspendare de drept, angajatorii ar fi avut obligația sa transmită în Revisal suspendarea CIM pentru un număr mare de salariați. Partenerii sociali au convenit că este mai corect să rămână la latitudinea salariatului să ceară sau nu suspendarea. Oricum plata se efectuează conform pontajului și a documentelor de evidență a timpului de lucru. Doar suspendarea CIM este la solicitarea salariatului și nu operează de drept”,

Marius Budăi, ministrul Muncii

 

De asemenea, ministrul Muncii mai atrage atenția că, în Codul Muncii, Articolul 51 prevede:

 

”Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:

f) participarea la grevă”

 

Ce spun sindicatele

 

Ordonanța de urgență publicată în Monitorul Oficial este considerată de sindicaliști a fi un atac la adresa profesorilor participanți la grevă. Potrivit liderului sindical Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”, acesta este „răspunsul unui Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc”.

 

„Au promovat prin ordonanță de urgență modificarea legii dialogului social, în sensul în care din momentul acesta cadrele didactice care intră în grevă ar fi afectate la vechime. Deci, iată răspunsul unui Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc. Păcat de țara asta, păcat de România educată că vă bateți joc de ea”,

Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”