Marele avantaj pentru angajații de la stat, cu care patronii din privat NU pot să concureze: 50 de sporuri

Statul este cel mai bun angajator din România. În medie, un bugetar are venituri cu 30% mai mari decât un român care muncește în domeniul privat.

 

Marele avantaj al statului, cu care patronii nu pot să concureze, sunt 50 de sporuri.

 

La stat nu e ca la privat, mai ales în privința câștigurilor. Salariul mediu net în sectorul public este 5.300 de lei, la privat e cu 1.000 de lei mai mic.

 

Potrivit Consiliului Fiscal, leafa din sectorul bugetar este cu 30% mai mare decât la privat. Statul plătește peste 8% din PIB pentru salarii.

 

”Ori reducem costurile cu salariile cu o treime, dar nu le tăiem sau dăm afară o treime din angajați, le condiționăm de performanță. Zicem: tu cât câștigi? 10 lei. Bine, de acum încolo 7 lei salariu fix, 3 lei performanță. Livrezi, bine, dacă nu, câștigi 7 lei. Sau dacă vrem să plătim boiereală, lux 10 lei din ce? Din împrumuturi pe datorie la dobânzi maxime?”,

Iancu Guda, realizator Banii în Mișcare

 

Potrivit digi24.ro, pentru a alinia câștigurile cu cele de la stat, unele companii private oferă o serie de beneficii pe lângă salariu, cum ar fi: bonusuri de performanță, abonamente la clinici medicale private, la săli de sport sau, chiar, primă de vacanță.

 

Nici sectorul bugetar nu se lasă mai prejos când vine vorba de beneficii extrasalariale. Instituțiile publice oferă locuință de serviciu, sporuri, tichete de vacanță sau decontează chiria angajaților.

 

”Probabil sectorul public nu se uită la eficiența cheltuielii banului public și de aici această discrepanță. Evident, sunt aceleași competențe. Cei care merg să lucreze în sistemul privat își asumă riscuri mai mari decât cei care lucrează în sistemul public”,

Adrian Codîrlașu - vicepreședinte CFA România

 

Sunt 1,2 milioane de persoane angajate la stat. Cei care câștigă cel mai bine, din punctul de vedere al salariului mediu brut, sunt cei care lucrează în administrația publică și apărare. Ei sunt urmați de angajații din sistemul sanitar și învâțământ.

 

De Crăciun unii angajați de la privat oferă beneficii extrasalariale. Potrivit unui sondaj, 7 din 10 companii vor da prime de Crăciun. Altele, o petrecere de final de an în cinstea angajaților sau le vor oferi coșuri cu produse tradiționale de sezon, încheie sursa citată.

 

(Foto: digi24.ro)