Marele actor botoșănean care, plecat din sat în opinci, a ajuns pe cea mai mare scenă a țării – FOTO

Născut într-un sat din Botoșani, s-a stins din viață la 79 de ani, într-o zi de 1 aprilie, în urma unui stop cardiac.

 

Actorul Mihai Mereuţă s-a născut în localitatea Santa Mare, judeţul Botoşani, la 29 noiembrie 1924, într-o familie de ţărani, condiție de care actorul nu s-a dezis niciodată. S-a stins din viață în urmă cu 19 ani, pe 1 aprilie.

 

Din opinci pe marea scenă a țării

 

Clasele gimnaziale le-a urmat în localitatea natală.

 

"Eu sunt ţăran. Oleacă şcolit, dar ţăran. Când am venit la liceu la Iaşi, m-am descălţat de opinci la bariera Iaşului, m-am încălţat cu o pereche de bocanci şi am dat examen la liceu", obișnuia să spună mai târziu Mihai Mereuță.

 

După terminarea gimnaziului din localitatea natală, pleacă la liceu la Iaşi. Se înscrie, apoi, la Facultatea de Litere şi Filosofie din Iaşi. În paralel, urmează cursurile Conservatorului ''George Enescu'' din Iaşi, unde are posibilitatea de a absolvi doi ani într-unul singur. După terminarea atât a Facultăţii de Filozofie, cât şi a Conservatorului, în 1948, este angajat ca actor la Teatrul Naţional din Iaşi.

 

Tatăl său, neîncrezător în talentul fiului, a pornit pe urmele lui la Iași. ”El mă voia profesor, nu actor”; povestea Mihai Mereuță. A urmat o discuţie cu directorul teatrului, căruia bătrânul Mereuță i-a spus: "Daţi-l afară, că el nu are ce căuta în meseria asta. El trebuie să fie profesor, că ăsta a fost gândul meu şi al mamei lui". Însă directorul teatrului nu s-a lăsat intimidat. "Dar ştiţi, el este un băiat talentat, va face meserie frumoasă în teatru".

 

Cuvinte care l-au făcut pe tatăl actorului să se umfle imediat în pene de mândrie: "Talentat?! Nu e, aşa e el de când îl ştiu, doar eu l-am crescut".

 

”Seara, tata, care nu mai văzuse un spectacol în viaţa lui, a rămas la teatru. Era o comedie despre Revoluţia de la 1848 care a plăcut tatei foarte mult şi a spus: Dacă ăsta e teatrul, e bun. Fă-l în continuare", povestea marele actor.

 

În 1957, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra, actorul vine pe scena bucureşteană, conform CineMagia.ro. Anul 1967 îl găseşte la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti ca profesor la clasa de actorie împreună cu Constantin Morozan.

 

A realizat numeroase roluri, lucrând cu importanţi regizori: Liviu Ciulei, Sanda Manu, Tompa Gabor.

 

Rolurile interpretate în zecile de filme în care a jucat au o compoziţie de mică întindere, dar sunt pline de culoare. A fost distribuit, astfel, în filmele: "Erupţia" (1957), "Pădurea spânzuraţilor" (1964), amândouă în regia lui Liviu Ciulei; "Amintiri din Copilărie" (1965), în regia Elisabetei Bostan; "Marele singuratic" (1976), în regia lui Iulian Mihu; "Mânia" (1977), în regia lui Mircea Veroiu; "Trandafirul galben" şi "Misterele Bucureştilor" (1982), în regia lui Doru Năstase. A mai jucat în "Liceenii" (1986) şi "Liceeni Rock&Roll" (1991), ambele regizate de Nicolae Corjos, dar şi în alte producţii cinematografice.

 

În 1992 a avut ultimele apariţii în filme: "Doi haiduci şi-o crâşmăriţă" şi "Unde fugi maestre?".

 

În ultimii ani ai vieţii a prezentat la postul public de televiziune TVR 2 emisiunea "Ferma", dedicată agriculturii.