Mare şedinţă mare a USL la teatru, aproape sigur liste comune PSD-PNL peste tot

 

Şefii organizaţiilor judeţeni ai PSD, PNL şi PC s-au întâlnit luni cu primarii, viceprimarii şi preşedinţii filialelor din teritoriu. Şedinţa a avut loc la sala de marmură a Teatrului Mihai Eminescu şi a avut ca scop principal armonizarea formaţiunilor în vederea alegerilor locale de anul viitor.



Marcu şi Ţurcanu vor liste comune
Mai exact, liderii social-democraţi şi liberali au dorit să ia pulsul teritoriului şi să vadă cât de dispuşi sunt reprezentanţii lor din oraşe şi mediul rural pentru candidaturi pe liste comune. Protocolul de înfiinţare a USL obligă formaţiunile menţionate să aibă un singur candidat doar la Consiliul Judeţean şi Primăria Botoşani, o hotărâre pentru restul localităţilor fiind lăsată la latitudinea şefilor din teritoriu. Mesajul dat de Gheorghe Marcu şi Florin Ţurcanu a fost unul al necesităţii unor candidaturi comune pe tot cuprinsul judeţului, date fiind mai ales demersurile făcute de actuala putere ca primarul să fie ales din primul tur, indiferent dacă întruneşte sau nu majoritatea simplă. „Să tratăm cu maximă seriozitate pentru că Botoşaniul este un judeţ specific, ştim foarte bine pe cine avem de înfrânt, de dus o bătălie. Ştim foarte bine că am avut două exemple (alegerile de la Răchiţi şi Corni - n.r.) în care am făcut tot ce am putut şi aţi văzut foarte bine banii, puterea, au demonstrat altceva în raport cu ceea ce au spus cetăţenii în discuţiile cu mine, cu dl.Marcu şi cu toţi care au mers acolo. În faţă au spus «ne-am săturat de ăştia, ne-au făcut, ne-au luat», când au ajuns în cabina de vot au primit banii înainte şi au votat aşa cum au jurat sau cum li s-a propus sau cum li s-a cerut. Va fi foarte greu, trebuie să fim foarte realişti”, le-a spus oamenilor deputatul Ţurcanu. Atât el, cât şi omologul său de la PSD au subliniat că, atâta timp cât ei au renunţat la orgolii şi au decis să îl sprijine la şefia CJ pe candidatul cel mai bine situat în sondaje, aşa trebuie să o facă şi oamenii din teritoriu. De altfel, senatorul a arătat că, acolo unde vor exista puncte divergente se va încerca aducerea la un numitor comun, însă, dacă părţile vor refuza conlucrarea se va interveni pentru că şefii de la PNL şi PSD au şi responsabilitatea rezultatelor.
Primarii în funcţie, favoriţi la nominalizare
Ca linie generală ar urma ca acolo unde PNL sau PSD au primar acesta să fie susţinut pentru un nou mandat, însă dacă în unele localităţi cel în funcţie va sta mai slab decât un membru al celuilalt partid, va fi înscris în cursă din partea USL cel situat mai bine în sondaje. S-au exprimat şi ceva nemulţumiri, precum că la aproape două luni de la parafarea la Botoşani a protocolului USL nu s-a schimbat decât un viceprimar din şase, acolo unde uniunea are majoritate, însă în final nici unul din cei peste 150 de participanţi la întrunire nu s-a pronunţat deschis împotriva listelor comune. Ca atare, liderii PNL şi PSD vor convoca două şedinţe ale forurilor de conducere cărora le vor supune aprobării hotărârile de a se candida pe liste comune în toate localităţile. „Nu ne rămâne decât, după ce vom avea aceste decizii statutare în organismele noastre de conducere, să încercăm apoi să translatăm în practică la nivel de fiecare organizaţie comunală şi orăşenească şi să venim cu soluţia câştigătoare pentru 2012”, a declarat Gheorghe Marcu. PNL va dezbate propunerea săptămâna viitoare, în cadrul unei delegaţii permanente.