Mandat solicitat pentru sacrificarea unui cal bolnav de SIDA

 

Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat o acţiune de eradicare a unor focare din judeţ în care au fost înregistrate ca fiind infectate un număr de aproape 300 de cabaline cu anemie infecţioasă. Inspectorii sanitar veterinari s-au lovit însă de rezistenţa unei persoane din Dracşani, comuna Suliţa care s-a opus sacrificării calului pe care îl deţine în ciuda faptului că acesta este bolnav şi mai ales că, statul îi acordă o despăgubire în acest sens. În aceste condiţii, inspectorii vor solicita mandat pentru a intra în gospodăria omului pentru preluarea animalului bolnav. Mai mult, bărbatul va fi sancţionat conform legii. Un alt cal care nu a putut fi sacrificat aparţine unei persoane plecate în Italia.

Inspectorii sanitar veterinari au reuşit să înlăture focarele de infecţii înregistrate în judeţ la un număr de aproape 300 de cai care au fost diagnosticaţi cu anemie infecţioasă, cunoscută şi sub numele de SIDA. „Foarte important pe sănătatea animalelor este că acţiunea în masă şi într-un timp foarte scurt efectuată de DSVSA privind anemia infecţioasă de despăgubire a exploataţiile în care existau cai anemopozitivi s-a încheiat cu brio cu excepţia a două cazuri, unul care refuză şi unul care proprietarul este plecat în Italia. Pînă la data de azi, s-au despăgubit, evaluat, scos, sacrificat, despăgubit 296 de cai anemopozitivi.În cazul persoanei care a refuzat sacrificarea animalului, am depus toate eforturile necesare, am intervenit şi cu Poliţia dar nu am ajuns la nici o înţelegere, persoana dă dovadă de încăpăţînare şi înconştienţă. În aceste condiţii trebuie să solicităm mandat, ceea ce este foarte greu”, a declarat Minodora Vasiliu, director DSVSA. Sancţiunea pe care o riscă persoana respectivă poate ajunge pînă la suma de 3.600 de lei. Animalele care au fost sacrificate au fost transportate la un abator care s-a ocupat de această acţiune. Pentru despăgubirile proprietarilor a fost constituită o comisie de evaluare formată din reprezentanţi ai administraţiei publice locale, Oficiului Judeţean de Reproducere în Zootehnie şi medicul zonal care are arondat teritoriul respectiv de unde face parte exploataţia. Fondurile alocate în acest sens sunt de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi o parte de la abatorul care a preluat animalele bolnave. Suma totală solicitată de DSVSA Botoşani ajunge la aproape 5,5 milioane de lei noi, pentru toate cele trei tranşe pentru care au fost emise rapoarte. În medie, un deţinător de cabalină beneficiază de o despăgubire de pînă la 3.000 de lei. Cazurile de infecţie înregistrate datează din anul 2004 şi pînă în prezent. Anemia infecţioasă este cunoscută de asemenea şi sub denumirea de febră de mlaştină, este o boală virală transmisă prin insecte. Acest virus are capacitatea unică de a infecta calul pe viaţă, producînd atacuri intermitente de boală (în urma cărora calul poate muri), urmate de perioade în care calul poate părea normal. Anemia infecţioasă nu prezintă riscuri de sănătate asupra omului.

Leucemii depistate şi la un număr de 60 de bovine
De asemenea, inspectorii sanitar veterinari au intervenit şi în cazul a 60 de bovine care au fost depistate ca fiind purtătoare a virusului leucoză enzootică, cunoscut şi sub denumirea de leucemie la vaci. Nici în acest caz nu există riscuri asupra omului, iar carnea poate fi consumată după îndepărtarea elementelor leucocitare. „La fel o acţiune efectuată într-un timp foarte scurt a fost acţiunea pentru leucoză enzootică bovină efectuată în procent de 100% la nivelul judeţului Botoşani. Mai este o zi sau două şi se finalizează şi leucoza bovină, s-au scos un număr de 60 de animale, despăgubite 40 şi ceva, urmează să primim a treia tranşă de bani pentru despăgubire şi mai avem 34 de animale pe care le vom scoate, sacrifica şi despăgubi. Deci banii se primesc oamenii, oamenii să stea liniştiţi”, a mai spus Minodora Vasiliu.

Gabriela ERDIC