Mămici ţinute de birocraţie în aşteptarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului

 

Nu mai puţin de aproximativ trei luni de zile este perioada de aşteptare a unei proaspete mămici pentru a intra în posesia indemnizaţiei pentru creşterea copilului acordată de stat, din cauza procedurilor impuse de legislaţia în vigoare. Partea bună este că, după perioada de timp menţionată, mămicile botoşănence beneficiază de acest sprijin financiar pentru toate lunile aferente de la momentul naşterii.
"Aşteptare" de până la trei luni de zile
Practic de la momentul naşterii, mămicile beneficiază de un concediu post natal care poate fi de maxim 43 de zile, după care dosarul pentru obţinerea  acestui sprijin de la stat este depus iniţial la primăria de domiciliu. Însă şi în cazul administraţiilor publice locale, toate solicitările de acest gen sunt centralizate şi transmise mai departe către Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, care gestionează astfel de drepturi financiare, la începutul fiecărei luni. Toţi aceşti paşi sunt urmaţi în conformitate cu legislaţia în vigoare. „Conform articolului 23 din normele metodologice de aplicare a ordonanţei 111/2010, dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă începând  cu ziua următoare cele în care încetează conform legii concediul de maternitate, dar nu mai devreme de cea de-a 43-a zi. Deci 43 de zile avem o dată. După aia, conform articolului 14 din aceeaşi ordonanţă cererile pentru acordarea drepturilor şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale se depun la primăria în care solicitantul îşi are domiciliul. Până la data de 10 a fiecărei luni, primăriile au obligaţia de a transmite sub formă de borderou cererile înregistrate în luna anterioară, însoţite de documentele  justificative”, a declarat Rodica Creţu, purtător de cuvânt AJPS. Ulterior, după depunerea de către primării a documentaţiei necesare, angajaţii Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale, vor proceda la soluţionarea cererilor în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la sediul instituţiei. Ceea ce înseamnă alte trei săptămâni de zile. Ulterior, după data de 20 ale fiecărei luni situaţia este transmisă la Casa Naţională de Pensii Publice şi alte Asigurări Sociale (CNPAS), plata urmând a fi efectuată în luna următoare.
Sute de copii născuţi în acest an
Avantajul pentru proaspetele mămici este faptul că, primesc suma integrală pentru toate cele trei luni de aşteptare, ceea ce înseamnă de exemplu, în cazul unei persoane care a optat pentru cuantumul fix al indemnizaţiei suma de 2.400 de lei, cu precizarea că, indemnizaţia fixă este de 600 de lei, la care se adaugă alocaţia de stat a copilului, de 200 de lei. Suma este însă diferită în cazul mamelor care au optat spre indemnizaţia calculată din media veniturilor pe ultimele 12 luni dinaintea naşterii, în procent de 75%. „La nivelul judeţului Botoşani, pe legislaţia veche sunt înregistrate 2.626 de indemnizaţii, respectiv copii născuţi până la data de 31 decembrie 2010. Conform ordonanţei 111/2010 intrată în vigoare de la data de 1 ianuarie 2011, persoanele care au concediu de creştere a copilului de 1 an de zile sunt în număr de 50, iar până la doi ani, sunt 242 de indemnizaţii”, a mai precizat Rodica Creţu. În cazul concediilor de până la un an de zile, indemnizaţia poată fi calculată în procent de 75% din media ultimelor 12 salarii, dar nu mai mult de 3.400 de lei, în timp ce, în cazul concediului de doi, indemnizaţia maximă este de până la 1.200 de lei.