Mâinile criminale continuă să aprindă focuri în noapte

Zeci și zeci de situații au ajuns în atenâia polițiștilor după ce, persoane necunoscute au dat foc la diverse clădiri, mai ales pe timpul nopții.

 

Conform unui bilanț al pompierilor, anul trecut, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 512 de incendii, cu 7,24% mai puține decât în anul precedent.

Dintre acestea, 111 au fost incendii de vegetație uscată. Peste 300 de incendii au fost stinse în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență.

 

Cauzele stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt:


-    coș, burlan de fum defect – 90;
-    instalații/aparate electrice defecte/sub tensiune – 74;
-    acțiune intenționată - 71;
-    foc deschis în spații deschise/închise – 111;
-    sisteme/mijlace de încălzire nesupravegheate/improvizate – 34;
-    cenușă/jar/scântei – 32;


-    jocul copiilor cu focul – 23;
-    fumatul în locuri nepermise - 29;
-    autoaprindere sau reacții chimice – 10;
-    alte cauze (trăsnet, scurgeri produse inflamabile, defecțiuni tehnice, sudură) – 38.

 

Cele mai frecvente cauze au fost: coş, burlan de fum defect; instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune; acţiune intenţionată și foc deschis în spaţii deschise/închise.

183 de persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, 12 dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale.

 

În anul 2016, 12 botoșăneni au decedat în incendiile care le-au cuprins locuințele.

 

Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, a fost estimată la peste 55.800.000 lei, în timp ce pagubele provocate se cifrează la peste 3.000.000 lei.

Din cele 512 de incendii înregistrate anul trecut la nivelul judeţului Botoşani, 343 s-au produs la locuinţe şi anexe gospodărești.

 

Majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc în mediul rural, în casele şi gospodăriile a căror proprietari sunt persoane de vârsta a treia care, din cauza vârstei înaintate şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni.

 

 De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit.

 

Analiza statistică a incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti produse în anul 2016 pune în evidenţă faptul că majoritatea incendiilor au avut loc ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, corelată cu situaţia financiară precară şi nivelul de trai scăzut al populaţiei, care a utilizat instalaţii şi aparate/echipamente electrice/ termice învechite, cu defecţiuni sau improvizaţii, coşuri de fum necurăţate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatării necorespunzătoare a sobelor de încălzit.

 

Îngrijorător este faptul că incendiile care au drept cauză acțiunile intenționate continuă să ocupe un procent ridicat.