Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO

El este preot, ea artistă cu o voce care îți ajunge direct la suflet. Împreună sunt părinții Paraschevei, o minune mică și fragilă care le-a împlinit căminul. Teodor și Iustina Irimia Cenușă reprezintă în continuare un model de familie pentru mulți dintre botoșăneni.

 

Artista din Flămânzi ne-a oferit cu drag o bucățică din imaginea Crăciunului din casa familiei, de la pregătirile specifice care ne tulbură pe toți deopotrivă la bucuria colindului și a Nașterii Mântuitorului.

 

Cum primește familia Irimia-Cenușă Crăciunul?

 

Iustina Irimia: Crăciunul din acest an vine după un decembrie extrem de aglomerat și agitat, astfel încât abia așteptăm Crăciunul pentru puțină tihnă sufletească și timp de calitate cu cei dragi.

 

Cât de importantă este această sărbătoare?

 

Iustina Irimia: Toți creștinii cunosc semnificația sărbătorii Crăciunului – este ziua în care Îl primim cu bucurie pe Cel care va muri și va învia pentru noi, pentru mântuirea noastră. Crăciunul este simbolul bucuriei atât prin Nașterea Lui Hristos, dar și prin toate lucrurile adiacente care derivă din semnificație – adunarea familiei, împodobirea bradului, dăruirea de cadouri, colindatul, gustarea bucatelor alese, etc.

 

 

Cum decurge ziua de Ajun în familie, se merge cu colindul sau se primesc acasă colindători și se pregătesc bucatele pentru masa de Crăciun?

 

Iustina Irimia: În Ajun de Crăciun suntem alături de părinți, la Flămânzi. Ajutăm la pregătirile gospodărești și așteptăm împreună colindători, iar mai pe seară pornim și noi colinda pe la cei dragi. Colindatul este o datină importantă, valoroasă și frumoasă, pe care dorim din toată inima să o ducem mai departe și să ne obișnuim copilul să colinde. Îmi place și mie să colind, nu doar la filmări și  concerte, deși și aceestea sunt momente de tainică întâlnire cu sufletele celor care ascultă, ci la propriu, în seara de Ajun, să ducem vestea cea mare la cât mai mulți oameni. E un motiv de comuniune, de întâlnire, de dialog și de bucurie.

 

De sărbători preferați să călătoriți sau să vă aflați în sânul familiei lărgite?

 

Iustina Irimia: De Sărbători ne întâlnim cu Hristos în rugăciune la biserică, după care încep călătoriile noastre către cei dragi – în fiecare zi avem planificată o vizită. Ne vizităm părinții, bunicii, nașii sau vin finii pe la noi.

 

Parascheva va merge anul acesta cu colindul? A învățat vreo colindă sau are vreuna preferată?

 

Iustina Irimia: Da, ne dorim să învățăm generațiile tinere să colinde, iar cel mai bun exemplu este prin învățarea propriului copil. Încercăm în fiecare an să-i îmbogățim repertoriul de colinde Paraschevei. Știa de anul trecut „Domn, domn, să-nălțăm!” și „Astăzi S-a Născut Hristos!”, iar anul acesta a mai învățat „Iată vin colindători!” și „Scoală, gazdă din pățuț!”.

I-a scris Moșului. Deja l-a și întâlnit la serbarea de la grădiniță și la Concertul de Colinde al Capelei Militare Botoșani. Vom vedea dacă Moșul mai are resurse și motive să ajungă și în Ajun de Crăciun...

 

 

 

Care este colinda preferată a Iustinei Irimia – Cenușă?

 

Iustina Irimia: Eu am perioade în care ascult mai des un anumit colind. Anul acesta am ascultat în mod frecvent albumul „Iarna” al lui Tudor Gheorghe. Mă trece prin toate emoțiile, iar la final îmi lasă sufletul plin de lumină și de speranță, cum este de altfel și Crăciunul – speranța veșniciei noastre.

 

Care este momentul preferat al sărbătorilor de iarnă?

 

Iustina Irimia: Dacă în copilărie abia așteptam momentul descoperirii cadourilor sub brad, acum, la vârsta maturității, după Sfânta Liturghie trăită cu pace sufletească, să petrecem timp în tihnă alături de cei dragi, la masa de Crăciun, și să ne împărtășim gânduri, amintiri sau experiențe este tot ce ne năzuim!

 

Ce-și dorește familia în continuare?

 

Iustina Irimia: Ne dorim sănătate sufletească, mentală, trupească și puterea de a trece cu înțelepciune peste toate cele rânduite de Sus! Pentru noi, a fost o perioadă mai agitată, de tranziție, odată cu mutarea soțului din Parohia Coștiugeni la Capela Militară din Botoșani. Am avut și eu multe planuri în desfășurare în acest final de an, de aceea, sunt în căutarea echilibrului. Iar în contextul pandemic pe care îl traversăm, ne rugăm să-i știm bine pe toți cei dragi.

 

 

Aveți un mesaj pentru botoșănenii care vă admiră?

 

Iustina Irimia: Urăm tuturor - și celor care ne apreciază și celor care nu – Sărbători cu bine în suflet, trăite deplin în cheia bucuriei simbolurilor și tradițiilor Crăciunului. Să căutăm comuniunea și echilibrul în toate! E atât de important să nu ne însingurăm, să nu pășim către tendințele occidentale din acest punct de vedere, căci modul în care trăiau împreună generațiile anterioare la noi, românii, ar trebui să ne fie pildă! Eu una tânjesc după firescul întâlnirii cu oamenii (vecini, rude, prieteni, cunoscuți sau necunoscuți) din copilăria mea...

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store