„Made in Azerbaidjan” – cum să faci staţie PECO pe autorizaţie de demolare

 

Azerii aduşi de Iulian Berescu în Botoşani reuşesc performanţa de a ridica o bună parte de staţie PECO în baza unei autorizaţii de… demolare. La intersecţia străzilor Independenţei şi Peneş Curcanul, undeva în spatele Centrului Vechi, fosta staţie a SC Romtranspetrol SA a fost dărâmată în baza unei autorizaţii obţinute în acest sens.

Abia vineri consilierii au aprobat PUD-ul
În schimb, pe baza aceluiaşi document, fără să se obţină şi autorizaţia de construcţie absolut necesară pentru o asemenea investiţie, se ridică o nouă benzinărie sub brandul „SOCAR”. După ce la unele operaţiuni a pus umărul la propriu inclusiv Iulian Berescu, membru al conducerii SOCAR Petroleum, firmă înfiinţată pe baza preluării a 90% dintre acţiuni de la „Romtranspetrol”, luni 2 mai peste gardul de aproape doi metri înconjurat cu material opac şi-a făcut deja apariţia scheletul noii staţii. Şi aceasta în condiţiile în care abia vineri Consiliul Local a adoptat Planul Urbanistic de Detaliu pentru „construire staţie de carburanţi”, iar hotărârea adoptată este o etapă premergătoare obţinerii autorizaţiei de construcţie.
Circumstanţe atenuante de la primar…
Primarul s-a arătat oarecum surprins de amploarea pe care au luat-o lucrările în baza unei simple autorizaţii de demolare, dar crede că treaba nu este atât de gravă de moment ce se înlocuieşte o staţie de carburanţi tot cu o staţie de  carburanţi, pentru care la data respectivă au existat toate avizele necesare. „Nouă ne era foarte clar: nu aveau un impact asupra mediului ca la construcţia unei staţii noi, într-o zonă nouă. Erau avize obligatorii de la alte organisme, dar nu schimbau datele problemei. Există şi varianta că au lucrat înainte şi atunci n-au decât să plătească. Amenda e de 10 milioane de lei, dar este clar, în momentul acesta sunt în regulă şi probabil… s-au grăbit sau nu s-au grăbit poate e înspre binele oraşului”, ne-a declarat Cătălin Flutur.
…Şi explicaţii de la viceprimar
Botoşăneanul.ro a relatat în mai multe rânduri faptul că SOCAR Petroleum lucrează fără autorizaţie de construcţie în acea zonă a oraşului, deşi la doar câţiva metri sunt case, un bar, iar în spate se regăsesc clădirile din Centrul Istoric. În ciuda acestui lucru municipalitatea nu a aplicat vreo sancţiune. Potrivit viceprimarului Cătălin Alexa, pentru o astfel de construcţie sunt necessre obţinerea avizelor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, Inspectoratul Judeţean în Construcţii, pe baza acestora Primăria putând emite autorizaţia de construcţie. „O săptămâna, maxim două durează eliberarea autorizaţiei de construcţie. Dacă totul este însă în regulă într-o săptămână se emite autorizaţia”, ne-a spus viceprimarul Alexa.
SOCAR Petroleum este o societate în care acţionarul principal este Compania Petrolieră de Stat din Azerbaidjan, unul din cei mai mari jucători de pe piaţa carburanţilor din lume. Prin Botoşani societatea intră în UE şi tocmai de aceea miră faptul că şi-a demarat investiţiile uriaşe anunţate pentru România într-un asemenea fel.