Lovitură pentru gurmanzi : Tipul de produs alimentar de bază care se va scumpi

Prețul unui produs alimentar de bază va crește începând cu luna aprilie.

 

Preţul cărnii de porc va creşte în medie cu 15-30%, începând cu luna aprilie, în special din cauza creşterii exportului cărnii de porc în ţările asiatice, înregistrată anul trecut, avertizează Asociaţia Română a Cărnii (ARC) printr-un comunicat emis luni. 

„Comparativ cu ultimii doi ani, în trimestrul I 2017, preţul mediu de achiziţie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţă de 2016 şi cu 12% mai mare faţă de 2015”, se arată în comunicatul transmis.

Potrivit ARC, preţul pieptului de porc a crescut cu 40%, iar preţul jambonul a înregistrat o creştere de 25%, în ultimele 12 luni.

„Conform datelor prezentate de Comisia Europeană în luna martie 2017, în cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piaţa Cărnii se estimează că această creştere a preţului cărnii de porc va urma o curbă ascendentă până în a doua parte a anului 2017, când va avea loc o stagnare”, se mai arată în documentul citat.

ARC precizează că printre cauzele care au condus la creşterea preţului cărnii de porc la nivel european se numără creşterea semnificativă în cursul anului 2016 a exportului de carne de porc în ţările asiatice, în special în China, Japonia şi Hong Kong şi scăderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de vârstă, cu o scădere de până la -2,3% la tineret între 20-50 kg şi de -1,1% la porcii la îngrăşat între 50-80 kg. Mai mult, în luna ianuarie 2017 a fost semnalată o creştere a exporturilor cu 20% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, supremaţia deţinând-o în continuare China, urmată de Hong Kong şi Coreea de Sud.(Sursa: Mediafax)