Lovitură de la UE pentru un milionar botoşănean din „Top Forbes”: interzis la mici!

Micii româneşti rămân în ilegalitate. Aceasta după ce Comisia Tehnică a Uniunii Europene, care trebuia să voteze joi lista aditivilor ce pot fi folosiţi pentru produsele alimentare tradiţionale, a decis să amâne acest vot pentru luna iunie, după ce în urma discuţiilor informale s-a concluzionat că propunerea ar fi urmat să fie respinsă.

 


Micii au interzis la export

Lista de aditivi cuprindea şi bicarbonatul de sodiu (E500), care este folosit în compoziţia micilor.
“Informal, s-au opus Spania, Danemarca, Suedia, iar Germania s-a abţinut”, au declarat pentru Ziarul Financiar surse oficiale.
În aceste condiţii, micii româneşti rămân în “ilegalitate” ca şi până acum, însă fabricile nu vor opri producţia în condiţiile în care autorităţile de la Bruxelles şi cele româneşti au o înţelegere pentru a nu derula inspecţii tehnice pe această temă în următorul an.
Comisia Tehnică se va reuni din nou în luna iunie şi va dezbate iarăşi lista de aditivi pentru produsele tradiţionale.
Principalul impact al acestei acţiuni este însă că nici un procesator român de carne nu va mai putea trimite la export mici.

Doly-Com, unul dintre cei mai mari jucători la... mici

Jumătate din piaţă este acoperită de mărcile private şi de brandurile mici locale sau regionale, iar restul este împărţit între cinci jucători mari. Cei mai mari producători de mici din România sunt Doly-Com Botoşani, companie controlată de Doina şi Iulian Căzăcuţ, Diana, Aldis Călăraşi, CrisTim şi Angst. Nici unul dintre aceşti cinci jucători nu are o cotă de piaţă care depăşeşte 25%.
Două treimi din piaţa micilor sunt acoperite de sortimentul de vită-porc, alte 25% de preparatul făcut din carne de porc, iar restul este împărţit de vită, oaie şi alte sortimente.
Doly-Com Botoşani a vândut în 2012 mici de 4 milioane de euro, acest segment acoperind 3% din rulajul total al procesatorului de carne.
„Am vândut anul trecut 1.800 de tone de mici în caserole de 500 de grame sau de 1 kilogram. Livrările s-au făcut către companiile din retailul modern. Estimez că suntem în topul primilor cinci producători de mici“, a declarat în 2013 Iulian Căzăcuţ (foto)  pentru Ziarul Financiar.
Micii sunt în România o piaţă unde se fac afaceri de 50 de milioane de euro anual, o bună parte fiind acoperită de vânzările la negru.
CITEŞTE ŞI:
80 de miliarde lei vechi despăgubire pentru un botoşănean din Top Forbes
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Doly Com Botoșani a ajuns în celebrul The Sun:Bogata şi puternica familie Căzăcuţ