Exponatele Muzeului Etnografic sunt prezentate publicului în aceeași clădire în care au fost mutate din decembrie 2012, asta cu toate că spațiul inițial, Casa Manolache Iorga, a fost vreme îndelungată gazda obiectelor cu valoare istorică. Autoritățile locale rămân în același stadiu de negociere, căci nici nu se ajunge la un consens în ceea ce privește valoarea actuală a clădirii.
De cinci ani, de când a fost răscumpărată de către frații Mihalcea, moștenitorii ultimului proprietar, Casa Manolache Iorga – unde istoricul Nicolae Iorga și-a petrecut multe clipe din copilărie – nu a fost răscumpărată de autoritățile locale.
Secția de Etnografie a Muzeului de Istorie Județean își avea sediul în clădirea de pe Aleea Unirii încă din anul 1980, când s-a transformat din casă de protocol pentru Securitate, în muzeu.
Cum cadrul legislativ prevede sancțiuni usturătoare pentru neîntreținerea unui monument istoric, actualii proprietari s-au hotărât să vândă Casa Manolache Iorga, construită în jurul anului 1770.
Însă până în prezent, încercările Consiliului Județean (CJ) Botoșani de a recupera clădirea și a-i reda vechea utilizare, au fost zadarnice.
„Suntem în niște discuții, dar dumnealor au cerut peste 300.000 de euro, noi am oferit o anumită sumă, printr-o evaluare pe care noi am făcut-o cu o anumită comisie, ni se părea normal ca Muzeul de Etnografie tot aici să funcționeze. Și am avut o inițiativă în CJ, am făcut și o evaluare, evaluatorul nostru spune că nu face mai mult de o 100 și ceva de mii de euro”, s-a pronunțat Gheorghe Sorescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Botoșani.
Acesta a mai spus că circumstanțele în care s-a efectuat răscumpărarea imobilului sunt incerte pentru că „dânșii au luat niște sume și pe Legea Retrocedărilor, și au luat și imobilul, chiar dacă au declarat că este vorba de o suprafață mult mai mare”.
Gheorghe Sorescu a punctat că ideea de a recupera clădirea și a-i reda vechea funcție, aceea de Muzeu Etnografic, nu iese din discuție, dar a precizat ferm că nu se va oferi o sumă atât de mare, în condițiile în care propria comisie de evaluare a estimat o valoare cu mult mai mică.
În prezent, Muzeul Etnografic are ușile deschise în Casa Ventura, alături de Școala Populară de Arte.
CITEȘTE:
Muzeul etnografic deschis cu ÎPS Teofan şi şefii judeţului – FOTO&VIDEO
[[galerie-foto]]