Asta ne spun cei de la Centrul de Informare și Promovare Turistică (CNIPT), structură care funcționează în subordinea Primăriei Botoșani.
Instituția a devenit mai vizibilă sub conducerea Florentinei Gheorghiță, actualul director și aduce frecvent noutăți din domeniu prin toate mijloacele de comunicare.
Ultimul subiect este despre unica sinagogă care a mai rămas la Botoșani.
Sinagoga Oiche Sil din oraşul Botoşani, str.Marchian nr.1, în suprafaţă de 286 metri pătrați, construită în anul I834 în stil neoromânesc, în nota arhitecturii locale, compunând cu aceasta arhitectură, prin aspectul propriu monumental, un ansablu unitar valoros, fiind şi clasat Monument istoric.
Clădirea a fost construită cu ajutorul comunității evreilor din Botoșani, care constituiau în anul 1899 aproximativ jumătate din populația orașului.
Realizat într-o arhitectură romantică de factură neogotică, imobilul surprinde plăcut ochiul, iar interiorul dispune de reprezentări deosebite, pictată cu scene biblice și simboluri care ilustrează cele 12 seminții din Israel.
Dacă în urmă cu 50 de ani, botoşănenii se puteau mândri cu peste 70 de sinagogi organizate pe cartiere, acum aceasta este singura care mai păstrează farmecul comunităţii evreilor.
Mai mult, în ultimii ani Sinagoga Mare a fost vizitată de foarte mulți turiști străini, care au fost surprinși că în municipiul Botoșani încă mai există un Lăcaș de Cult atât de vechi.
De când a fost inclusă în rețeaua națională de promovare turistică, Sinagoga Mare din Botoșani a devenit un loc de pelerinaj și un punct de reper pentru turiștii din țară și din străinătate.