Locul de muncă plătit cu mii de euro, neatrăgător pentru tineri: CARE sunt cerințele patronilor

Multe companii din țară oferă celor care doresc să intre în această industrie salarii atrăgătoare, însă nu mulți sunt cei care vor un loc de muncă în acest domeniu.

 

„Nu găsim oameni, deși oferim salarii bune”

 

Primăvara a venit cu primele munci agricole, dar fermierii se plâng de lipsa forței de muncă. Cei mai căutați sunt tractoriștii, cărora li se oferă salarii ce ajung și la 15.000 de lei, echivalentul a 3.000 de euro. Anul trecut, salariile ajungeau la 14.000 de lei net, scrie Termene.ro. Chiar și așa mulți fermieri nu au găsit un tractorist disponibil, scrie adevarul.ro.

 

Dan Câmpean, fermier

„În fiecare an avem aceeași problemă. Nu găsim oameni, deși le oferim salarii bune. Un tractorist poate să ia pentru 2-3 ore de muncă pe zi 4.000-5.000 de lei în mână. Cu normă întreagă, un tractorist care lucrează pe combină ajunge și la 15.000 net, dar tot sunt de negăsit. În general, le dăm cam 10.000 de lei net, adică 2.000 de euro, dar mai nou e misiune imposibilă să-i identificăm. Mulți sunt prin alte țări, mai ales Franța, Italia, Anglia, Germania și Spania”

 

Bani mai mulți pentru ore suplimentare

 

El spune că tractoriștii pot ajunge să câștige și mai mult dacă lucrează ore suplimentare. „Dacă ei muncesc 10-12 ore și vin și sâmbătă sau duminică, primesc și mai mulți bani”, adaugă el.

 

Dan Câmpean, fermier

„Tinerii nu se mai îndreaptă spre genul ăsta de meserie, liceele agricole nu sunt deloc la căutare. Pentru ei e o rușine să muncească așa ceva, e o rușine să fie tractoriști. Toți visează la mașini de lux și vile, dar când să muncească e mai greu. Și cumva unii cred că dacă lucrează tractoriști vor fi exploatați. Nu, nici vorbă. La mine, dacă ești tractorist și nu numai, ai pauze de masă, de țigară și cafea, dar nu abuza de asta. Nu zice nimeni să nu aprinzi o țigară, dar muncește și fii serios.”

 

Există totuși o problemă. Mulți români calificați în această meserie au plecat de ani buni în străinătate. Și chiar dacă salariile au ajuns aceleași în România, unii s-au stabilit acolo, iar acum ezită să se întoarcă.

 

(Foto: depositphotos)