Consilierii locali au tăiat doi ani din cei zece propuşi pentru prelungirea contractului municipalităţii botoşănene cu SC Locativa SA de delegare a gestiunii a serviciului public de administrare a fondului locativ și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în proprietatea municipalității.
Social-democraţii au propus ca prelungirea să se opereze doar până la 31 decembrie 2020, motivul principal fiind că mandatul actualului Consiliului Local Botoşani expiră în acel an.
„De ce nu punem 30 de ani sau 100 de ani? Noi avem mandat până în iunie 2020”,
Mihai Tincu, consilier local.
I-a răspuns edilul şef, care a făcut trimitere şi la auditul comandat de fostul primar prin PwC la SC Locativa SA şi care a concluzionat că societatea este una performantă.
„Propunerea este pe zece ani pentru că aşa a fost şi prima prelungire a contractului, pentru a asigura continuitate şi predictibilitate”,
Cătălin Flutur, primar.
Edilul şef a menţionat că la celelalte societăţi ale CL Botoşani, conduse de directori membri sau simpatizanţi ai PSD, nu s-au iscat asemenea discuţii.
Mihai Tincu a răspuns că problema este una „eminamente economică” şi că ţine de o„dinamică evidentă” şi că, totodată, trebuie să se ţină cont de salariul minim pe economie, piaţa imobiliară, curs valutar.
„Motivaţia dlui Tincu este puţin puerilă”, a replicat Gabriel Alecsandru, care a adăugat că, în aceste condiţii, toate contractele de concesiune ar trebuie perfectate doar pe un mandat.
S-a votat întâi proiectul în formă iniţială cu prelungirea contractului pe 10 ani, care a picat cu 11 voturi pentru şi 12 împotrivă. Apoi, s-a supus votului proiectul cu amendamentul PSD-iştilor şi rezultatul a fost de 12 pentru 8 împotrivă şi 3 abţineri.
Secretarul a menţionat că este o problemă de patrimoniu şi, ca atare, pentru adoptarea hotărârii, sunt necesare 15 voturi, adică o majoritate de două treimi, aşa că s-a trecut la o negociere ca la piaţă. Mihai Tincu i-a întrebat pe liberali dacă le convine 7 ani şi jumătate, după care tot el a spus că, „nu facem o negociere aici”.
Mihai Tincu a propus ulterior prelungirea pe 8 ani şi cu 21 de voturi pentru şi două abţineri, Gabriel Alecsandru şi Mihai Maxim, proiectul a fost adoptat.