Localitate botoșăneană în risc să fie spulberată de viitură – APEL făcut în ședință către șefii județului - VIDEO

Situația care poate deveni critică pentru sute de locuințe a fost prezentată în cadrul sedinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

 

Situație de urgență la Roma 

 

Au făcut-o reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani care au prezentat situația unei acumulări care se află pe raza comunei Roma.

Specialiștii SGA au propus golirea acumulării Grădina 1 din comuna amintită, prin realizarea unei breșe.

 

„În anul 2022 şi anul 2023 am descoperit o situaţie neconformă a acestei acumulări. Mai exact, barajul acumulării – golirea de afund şi descărcături de ape mari sunt acoperite de moloz. Deci ele nu mai pot fi descărcate. Volumul de apă acumulată în acel baraj nu mai poate fi golit. Starea tehnică a barajului nu este corespunzătoare. Taluzul aval este acoperit cu dale şi cu resturi din materiale de construcții. Vreau să vă mai prezint faptul că această acumulare a fost deţinută sau administrată de o persoană fizică din comună, dar în acest moment acumularea este abandonată”,

Cătălin Zaharia, inspector de specialitate în cadrul Sistemului Gospodărirea Apelor Botoșani.

 

În cazul ruperii barajului din cauza colmatării excesive există riscul unei viituri care ar putea afecta localitatea Costești unde trăiesc sute de familii.

 

„Riscul la momentul actual, barajul fiind cu apă, riscă să se rupă şi să afecteze acumulările din aval, localitatea cea mai apropiată fiind localitatea Costeşti. Având în vedere cele prezentate, propunem golirea acumulării Grădina 1 prin realizarea unei breşe sub stricta supraveghere a personalului de specialitate în Gospodărirea Apelor. Făcând o breşă în această acumulare, asigurăm golirea liberă a apei. Acum nu ştiu dacă trebuie făcută o breşă neapărat sau mergând la faţa locului cu un utilaj, observăm dacă pot fi decolmatate cu golire de afund şi corpul vertical al acumulării.”

Cătălin Zaharia, inspector de specialitate în cadrul Sistemului Gospodărirea Apelor Botoșani.

 

Șeful CJSU cere alte soluții

 

Prefectul Sorin Cornilă a răspuns în ședință că avea informații privitoare la această problemă și a cerut soluții de la SGA Botoșani.

Iar una propusă este aceea de realizare a breșei controlate pentru dirijarea apei către următoarea acumulare de apă.

 

,,Noi am avut discuţia asta acum ceva timp, de ce nu aţi identificat soluția până acum? Săptămâna viitoare, stabilim o zi în care se va putea face o analiză a barajului şi a situaţiei de acolo. Chemăm primarul, inclusiv Direcţia Agricolă cu referire la situaţia asta. O să vedem, poate putem folosi cumva acumularea asta, într-un fel sau altul pentru interesul cetățenilor din zonă, chiar şi pentru animale, agricultură. Poate este vreun fermier care are pompe şi poate iriga de acolo”,

Sorin Cornilă, prefectul judeţului Botoşani.

 

În schimb, prezent în ședință, Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean a arătat căă soluția cu realizarea breșei pentru scurgerea apei este una pripită și trebuie analizate și alte variante.

Mai ales în context de secetă, pe timpul verii.

 

,,Cred că ne grăbim cu datul drumului la baraje şi la acumulări. Ştim prin ce am trecut cu mai mulţi ani în urmă cu seceta. Cred că ar trebui să depunem eforturile să facem astfel încât să decolmatăm şi să controlăm deversarea acestei acumulări pentru a putea folosi zona, sunt atâtea animale, cunosc zona. Rezerva de apă ştiţi cum este şi o să ne trezim la vară că nu o să mai fie apă pentru animale în zonă. Ar trebui, în primul rând să se găsească o soluţie, dar cum spunea şi domnul Muraru, soluţia este la dumneavoastră. Nu trebuie să certificăm noi că trebuie să decolmatăm acolo. E uşor să stricăm, e greu să refacem.”

Dorin Birta, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Botoşani.

 

Într-un final s-a optat pentru o vizită în teren, cu prezența instituțiilor care pot lua o decizie pentru eliminarea tuturor riscurilor care ar putea implica populația din zonă: ”În perioada următoare ne vom deplasa la fața locului, vom invita la discuții și reprezentanții administrației locale și vom face o analiză la fața locului.”