„Livada Copiilor” înființată pe terenul unde a copilărit George Enescu de un medic din Botoșani

Ideea care l-a făcut pe medic să pună în aplicare campania, a fost aceea de a-și ajuta comunitatea în care a crescut.

 

O livadă a copiilor

 

Vă plac merele? Vreți să vă aduc mai multe?” „Da…”, au răspuns în cor copiii sărmani, bucuroși ca de un cadou neprețuit. Asta avea la el, când i-a întâlnit, renumitul cardiolog intervenționist Paul Turcoman, care a petrecut o parte din copilărie la Liveni, la bunicii din partea mamei.

 

Așa s-a născut ideea de a le oferi ceva care să le fie de folos și să le asigure hrană pe termen lung – o livadă cu pomi fructiferi. O livadă a copiilor. O livadă a comunității sărmane din locurile unde s-a născut, a crescut și s-a format marele George Enescu, compozitorul și dirijorul ascultat și aplaudat pe toate continentele. Un loc în care să poată veni să se bucure de fructele proaspete, să ia și acasă să facă dulceață, compot, ori o prăjitură cu mere, caise, vișine, cei care abia au ce pune în gură de pe o zi pe alta...

 

Aproape treizeci de oameni din Suceava și Botoșani, dar și de-ai locului, din comuna George Enescu, au trudit cot la cot, pentru a amenaja terenul – o jumătate de hectar, pus la dispoziție de preotul paroh al „Mănăstirii” din Cracalia, așa cum i se spune bisericii restaurată în 1909 de Costache Enescu, tatăl maestrului, informează monitorulsv.ro.

 

Sute de pomi fructiferi

 

L-au delimitat, i-au pus stâlpi pentru o viitoare împrejmuire și au săpat sute de gropi, frumos aliniate, cu distanțe calculate pentru ca pomii fructiferi să își dezvolte frumos coroana și să rodească.

 

Viitoarea livadă e chiar în zona fostului conac al familiei Enescu, care a fost incendiat în 1947. Multe obiecte expuse acum în Casa memorială „George Enescu” sunt cele salvate din incendiul care a mistuit conacul.

 

Paul Turcoman, medic cardiolog

„Am ajuns acolo cu 630 de pomi fructiferi – o parte donați de Monitorul de Suceava și Pepiniera Moara, alții de Pepiniera Botoșani – Dorobanți, restul fiind cumpărați din donațiile strânse de când am inițiat campania, în urmă cu vreo zece zile”

 

Restul va fi completat într-un nou efort, săptămâna aceasta, cu cine va mai găsi dispus să ajute. Iar pomii rămași în plus, din lipsă de spațiu, vor fi plantați o parte la biserica din sat, iar o parte în curțile unor familii sărmane, să aibă parte de bogăția roadelor.

 

Citește articolul integral AICI

(Foto: Facebook)