Lista completă de cumpărături: cum o alcătuieşti

(P) Nu este niciodată o idee bună să pleci la cumpărături fără o listă completă. De ce? În primul rând, este foarte posibil să uiţi să cumperi anumite obiecte de care ai nevoie. Mai mult, există şi riscul de a umple coşul de produse de care nu ai cu adevărat nevoie şi în acest fel să cheltui mai mulţi bani.

 

Dacă îţi doreşti să alcătuieşti o listă de cumpărături uşor şi fără bătăi de cap, iată câteva sfaturi utile:


Produsele neperisabile


Atunci când alcătuieşti lista de cumpărături, aloca un spaţiu dedicat produselor neperisabile. Acestea se depozitează la loc uscat şi răcoros, fie în dulapurile sau sertarele din mobilă de bucătărie, fie în cămară. Printre cele mai populare produse neperisabile se număra faină, mălaiul, paştele din grâu dur, conservele, sosurile la borcan, bulionul, nucile şi fructele uscate.


Bineînţeles, nu ai nevoie de toate tipurile de produse neperisabile în bucătăria ta, ci doar de cele pe care le foloseşti cel mai des.


Dacă îţi doreşti să faci şi o faptă bună, majoritatea hypermarket-urilor oferă o zonă dedicată în care poţi dona alimente neperisabile. Astfel, poţi pune în coş un pachet în plus de făină sau mălai sau câteva extra conserve pentru a le dona celor ce au mare nevoie de hrană.


Produsele pentru bar


Nu ai nevoie neapărat de un bar ca să adaugi pe lista de cumpărături băuturi diverse. Produsele pentru bar sunt de fapt băuturi, fie alcoolice, fie non-alcoolice. Spre exemplu, dacă bei sucuri proaspete, smoothie-uri, limonada sau ice tea, poţi adăuga astfel de băuturi pe lista de cumpărături, la categoria produse pentru bar.


De asemenea, este o idee bună să ai în casă şi câteva sticle de băuturi alcoolice, pentru micile evenimente în familie sau alături de prieteni. Vinul este o super alegere, în special dacă îţi doreşti o băutură cu un conţinut redus de alcool şi un preţ prietenos. Poţi opta pentru vin rose, care merge de minune cu o mulţime de preparate. Poţi asocia vinul rose cu peşte, salate, brânzeturi, dar şi cu bruschette. Există mai multe sortimente de vin rose din care poţi alege, însă printre cele mai populare se număra cel sec şi cel demi-sec.

 

 

vin rose

 


Bineînţeles, în afară de vin rose, mai poţi opta şi pentru vin roşu sau alb ori pentru un gin tonic.


Alimentele care se păstrează în frigider


O altă categorie importantă pe lista de cumpărături este cea a alimentor ce se păstrează la rece. Începe cu cele pe care le vei pune la frigider. Printre acestea se număra carnea proaspătă, lactatele, dar şi anumite legume sau fructe. De asemenea, sosurile, odată deschise, se păstrează şi ele la rece.


Nu uita nici de alimentele congelate. Fie că achiziţionezi produse congelate direct de la raft sau ai în plan să le congelezi acasă, include această secţiune pe lista ta de cumpărături.


Articolele pentru casa


Printre cele mai uzuale articole pentru casa se număra hârtia igienică, produsele de curăţenie, produsele pentru bucătărie, precum folia alimentară, dar şi detergentul de rufe sau pastilele pentru decalcifierea electrocasnicelor. O listă de cumpărături completă va include şi o astfel de secţiune.


Produsele pentru îngrijire personală


Există o mulţime de produse de îngrijire personală pe care le foloseşti zilnic sau foarte des, de la gel de duş şi până la beţişoare de urechi sau deodorant. Adaugă şi secţiunea de produse pentru îngrijire personală pe lista de cumpărături, fie că alegi să le cumperi din supermarket sau online. Vestea bună este că din ce în ce mai multe hypermarket-uri şi retaileri online oferă o gamă largă de produse de îngrijire, de la branduri mass-market şi până la produse profesionale.


Este o idee foarte bună să împarţi lista de cumpărături în câteva categorii mari şi late. În acest fel, îţi va fi mai uşor să îţi dai seama de ce ai nevoie, dar şi să faci cumpărăturile în supermarket. Alcătuieşte întotdeauna lista de acasă şi verifică bucătăria, dulapurile sau spaţiile de depozitare pentru a vedea exact ce-ţi lipseşte.