Liderii sindicali naţionali cer demisia lui Boc după tăierea salariilor

 

FSLI susţine, în urma deciziei privind plafonarea salariilor cadrelor didactice, că se va adresa forurilor internaţionale şi cere demisia premierului Emil Boc şi a ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, "pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă".
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că decizia coaliţiei de guvernare potrivit căreia salariile personalului didactic sunt plafonate reprezintă "o încălcare gravă a drepturilor pe care profesorii le-au câştigat în instanţă", potrivit unui comunicat transmis de federaţie. "Prin această hotărâre Guvernul demonstrează încă o dată că România nu este un stat de drept, iar nerespectarea justiţiei anulează rolul acesteia", susţine FSLI. Federaţia precizează că sunt 7.000 de hotărâri judecătoreşti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste 50.000 de procese pe rol, iar nerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi a majorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă o nerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în educaţie.
“Protestele organizate de colegii noştri din Botoşani şi Suceava (…) nu au înduplecat Guvernul”
"Ţinând cont că protestele organizate de colegii noştri din Botoşani şi Suceava, chiar şi sub forma grevei generale, nu au înduplecat Guvernul, federaţiei noastre îi rămâne o singură şansă, aceea de a se adresa forurilor internaţionale, pentru a ne câştiga dreptatea. Cerem, totodată, pe această cale, demisia primului ministru Emil Boc şi a ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă şi pentru nerespectarea legilor acestui stat. Le reamintim membrilor Guvernului faptul că preşedintele Traian Băsescu a declarat că hotărârile judecătoreşti irevocabile se pun în aplicare. Dacă revenirea economiei româneşti înseamnă noi tăieri de salarii, înseamnă că totul este o minciună, iar România este în plină recesiune", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI, citat în comunicat.
Guvernul va promova în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%.