Împărţirea fondurilor de la bugetul de stat pe localităţi, probabil cea mai importantă hotărâre pe care Consiliul Judeţean o dezbate de-a lungul unui an, a fost înfăptuită după ce aleşii liberali s-au înşelat reciproc la vot.
Chiar înaintea şedinţei din 28 februarie în care s-a discutat proiectul, consilierii judeţeni PNL s-au întrunit separat şi, dat fiind faptul că localităţile conduse de primari PSD erau clar avantajate faţă de cele cu liberali în frunte, au convenit să nu voteze în bloc propunerea făcută de conducerea CJ Botoşani. Deşi acea întâlnire a avut loc cu doar câteva zeci de minute înainte de şedinţa de Consiliu Judeţean, în timpul acesteia, când s-a ajuns la respectivul punct de pe ordinea de zi, unii consilieri PNL au votat pentru, spre uluiala colegilor de partid care nu au înţeles ce se întâmplă atât timp cât hotărâseră să nu voteze proiectul. Iar ceea ce s-a întâmplat a dus la aprobarea repartizării banilor după cum au dorit social-democraţii, cu toate că aceştia înregistrau mai multe absenţe în rândul consilierilor şi fără votul liberalilor hotărârea nu ar fi trecut.
„Cum au votat consilierii PNL este o discuţie. Ideea era că, dacă era o disciplină de partid, proiectul nu trecea fiindcă PSD-ul nu avea trei oameni, erau 15 şi proiectul nu trecea, dar unii au votat pentru”,
Gheorghe Sorescu, liderul grupului consilierilor PNL din CJ Botoşani.
Printre consilierii care au votat pentru s-a regăsit şi Radu Judele, liberal despre care inclusiv preşedintele ALDE Botoşani, Liliana Mincă, a declarat oficial că îşi doreşte preluarea conducerii organizaţiei judeţene liberalo-democrate şi că negociază trecerea a 10 primari la această formaţiune. Fostul administrator public a dat un răspuns evaziv pe aceste teme, nici nu a negat, nici nu a confirmat informaţiile.
Unii colegi care au votat pentru susţin că, de fapt, Radu Judele ar fi discutat direct cu şefii CJ Botoşani pentru favorizarea anumitor localităţi cu primari liberali, PSD-iştii ar fi acceptat alocarea unor finanţări mai ridicate pentru acele primării, recompensa fiind voturile unor consilieri liberali care i-au ajutat pe social-democraţi să îşi treacă bugetul dorit.
„Noi am aplicat formala, ţac-pac, nu vreau să am discuţii că s-a dat la acela şi la acela”,
Costică Macaleţi, preşedintele social-democrat al CJ.
Rămâne însă un mister cum, aplicându-se o formulă matematică, a reieşit că două localităţi conduse de primari liberali, Ştefăneşti şi Corlăteni, au primit zero lei şi zero bani de la bugetul de stat pentru arierate, credite bancare şi proiecte de dezvoltare locală, lucru care nu li s-a mai întâmplat vreodată.
Culmea este că, în mod oficial, liberalii care au trădat nu pot fi sancţionaţi, cu toate că la mijloc este vorba de o sumă de 17,9 milioane de lei. Şi aceasta pentru că, deşi sala în care a avut loc şedinţa de CJ este dotată cu aparatură electronică de vot, aceasta nu a fost utilizată. În consecinţă, în procesul verbal de şedinţă voturile nu au fost consemnate nominal, ci simplu „22 voturi pentru şi 7 abţineri”, fără a se şti exact cum a votat fiecare consilier.