Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști

A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.

 

Șoptică și Cornilă au mers neinvitați la ședință


A fost convocată de președintele Cristian Achiței și a avut loc joi seară la fostul sediu al PDL din strada Maxim Gorki, chiar dacă o hotărâre adoptată de Biroul Politic Județean (BPJ) prevede că toate ședințele filialei de la municipiu trebuie să aibă loc în sediul din strada Teatrului.


De asemenea, deși la nivel de BPJ Sorin Cornilă a fost însărcinat să se ocupe de activitatea organizației municipale, acesta nu a fost invitat la ședință.


Lucru care însă nu l-a oprit să ia parte, în calitatea sa de prim-vicepreședinte județean al PNL, prefectul mergând neinvitat la ședință.


De altfel, și deputatul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, a procedat la fel, acesta precizând că dată fiind funcția pe care o deține are dreptul să ia parte la orice ședință a oricărei organizații liberale din județul Botoșani.

 

Lupta finală pe DSPSA și Locativa


Chiar dacă pe ordinea de zi nu a existat expres un punct pe această temă, motivul real al convocării ședinței a fost o consecință a ceea ce s-a întâmplat la ședința de CL de miercuri.


Hotărârea adoptată prin votul consilierilor PSD și al viceprimarului Pro România, Liviu Toma, prevede că Serviciul Intervenții Edilitare și Serviciul Amenajare Spații Verzi trec de la DSPSA la Serviciul Public de Administrare a Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC). Adică se mută practic din subordinea liberalului Eugen Țurcanu în cea a social-democratului Cosmin Andrei.


DSPSA ar urma să își restrângă drastic activitatea, fiind redenumit prin hotărâre Direcția pentru Sport și Agrement (DSA).


Cum DSPSA ar fi ultima redută înainte de atacarea SC Locativa SA, liberalii de la municipiu, în bună parte foști PDL-iști de fapt, încearcă să găsească o cale de a bloca acțiunile aleșilor de la PSD și a rămâne în continuare la conducerea acestor unități în forma lor actuală.


Liberalii nu-l pot schimba pe Toma fără voturile social-democraților


Iar ideea care s-a înfiripat a fost aceea de a supune dezbaterii BPL al PNL Botoșani un proiect prin care, în virtutea faptului că PNL și PSD se află într-o coaliție de guvernare, atunci liberalii să fie cooptați și în cea locală prin susținerea de către cele două formațiuni a unui consilier local al partidului în vederea dobândirii funcției de viceprimar.


Mai exact, Liviu Toma de la Pro România să fie înlocuit cu un consilier de la PNL.


Doar că, potrivit statului aleșilor locali, un viceprimar se numește cu majoritate simplă (12 voturi din 23 în cazul Consiliului Local Botoșani) și se demite cu două treimi din voturi, adică sunt necesare, în funcție de interpretarea juridică a procentului, de 15 sau 16 voturi.


Ori liberalii nu au decât 9 consilieri și chiar dacă cei doi de la USR ar vota de partea lor, tot s-ar afla departe de limita necesară.

 

Să se facă la fel ca la prefect!


Tocmai de aceea, liberalii de la municipiu ar fi dorit să îi forțeze mâna lui Costel Șoptică, în sensul în care să adopte o hotărâre în BPL care să prevadă sprijinirea unui membru PNL pentru ocuparea funcției de viceprimar și mai departe deputatul să fie nevoit astfel să demareze negocieri cu PSD.


Peneliștii de la municipiu ar susține că, pe principiul prin care Sorin Cornilă a fost propulsat prefect, adică ”s-a dat un vot în BPJ și trebuie respectat”, la fel să se procedeze și în cazul viceprimarului: ”s-a dat un vot în BPL și trebuie respectat”.


Doar că participarea intempestivă a președintelui și prim-vicepreședintelui județean al PNL, Costel Șoptică, respectiv Sorin Cornilă, pare să fi dat peste cap planul liberalilor de la municipiu, cel puțin pentru moment.

 

Rămâne cum am stabilit


Problema a rămas oarecum în coadă de pește, nefiind adoptată o hotărâre nici pentru susținerea unui liberal pentru a dobândi funcția de viceprimar, dar nici nefiind eliminată total o astfel de variantă.


Cătălin Flutur, prim vicepreședintele organizației municipale, a fost cel care a vorbit în marea parte a timpului, militând mai mult sau mai puțin direct pentru demararea unor negocieri, în timp ce deputatul Costel Șoptică le-a transmis că, dacă vor într-adevăr acest lucru, liberalii de la municipiu să își asume asta printr-un vot al structurii de conducere.


Lucru care nu s-a întâmplat, mai ales că, după crearea coaliției de guvernare PSD – PNL – UDMR, liberalii de la Botoșani au convenit să nu facă majorități cu social-democrați. De altfel, invitat recent la Botoșăneanul TV, președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, a subliniat că liberalii guvernează alături de social-democrați exclusiv la nivel central.


Deputatul a părăsit ședința de la municipiu, transmițându-le liderilor de acolo că așteaptă o decizie fermă din partea lor, care însă nu a mai venit.

 

Ce avem noi aici? Un nou meci vechii liberali – foștii pedeliști


În esență, ceea ce se întâmplă zilele acestea este un alt episod al luptei începute de la fuziunea PNL – PDL, organizația județeană fiind condusă de liberalii tradiționali, iar cea de la municipiu de foștii democrat-liberali, fiecare cu interesele lor politice și administrative.


Practic, ex-portocaliii le reproșează vechilor liberali că fac înțelegeri cu social-democrații, care duc la pierderea unor funcții deținute de partid, în timp ce peneliștii îi acuză pe foștii democrat-liberali că nu fac altceva decât ”să bage bățul prin gard” cu Eugen Țurcanu pe post de om scos la înaintare și cu Cătălin Flutur strateg din umbră și că, în realitate, nu îi interesează partidul ci să își conserve posturile de directori pe care le dețin la DSPSA și SC Locativa SA încă de la înființarea acestor unități.


De altfel, Eugen Țurcanu a anunțat că va ataca în instanță HCL-ul prin care s-a divizat DSPSA. Doar că acțiunea sa nu va duce la suspendarea aplicării hotărârii adoptate.


Singurul om care poate bloca punerea în practică a hotărârii este prefectul, dacă decide să o atace la Tribunal, Sorin Cornilă informându-și colegii că deocamdată legalitatea acesteia este analizată de serviciul juridic al Prefecturii și că nu se poate antepronunța.