Lecțiile de circulație dau roade... dar nu prea: copiilor le intră pe-o ureche și le ies pe alta - FOTOGALERIE

Tot mai multe deschideri de ziar sau buletine de știri încep cu „bărbat accidentat în timp ce traversa strada”, „un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni”, „copil care traversa neregulamentar a fost lovit de un șofer”.

 

Educația rutieră trebuie să continue și acasă

Statistica la nivelul județului Botoșani arată că accidentele provocate de neatenția pietonilor sunt pe locul doi în topul evenimentelor rutiere, asta cu toate că se află în scădere față de anul trecut, cu 15 mai puțin.
Aproape jumătate din trecătorii care ajung „sub roțile mașinilor” sunt minori, asta cu toate că elevii de grădiniță și din clasele primare și gimnaziale sunt instruiți în acest sens și participă activ la ore de educație rutieră. Unde se dă totuși greș?
„Acest lucru nu este suficient, mai ales că avem un foarte mare număr de unități de învățământ. Un polițist poate ține o oră de educație rutieră la o singură clasă, nu mai multe pentru că după aceea nu ne mai atingem scopul. De aceea este nevoie de eforturi și din partea profesorilor și a părinților care sunt alături de copii mai mult decât putem fi noi”, a declarat Ionuț Apostol, purtător de cuvânt al Serviciului de Poliție Rutieră (SPR) Botoșani.

La grădinițe sunt cele mai multe solicitări

Cu toate că atât îndemnul reprezentanților poliției, cât și ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Botoșani este unul evident, ieșiți din curtea școlii, elevii nu continuă educația rutieră, deși ea ar trebui să fie ca orice altă lecție predată la școală: cu teme pentru acasă.
De aceeași părere este și inspectorul general la ISJ, Mihaela Huncă: „sunt benefice aceste lecții de educație rutieră și consilierii claselor au ore alocate în fiecare an școlar pentru acest lucru. Ele chiar dau roade. Educația este cuprinzătoare, noi încercăm ca aceasta să nu se termine la poarta școlii, încercăm să implicăm în acest act al educației și părinții”.
În momentul de față, în municipiul Botoșani sunt încheiate 11 parteneriate între SPR și unități de învățământ, cele mai multe fiind grădinițe unde s-a constatat că este cea mai mare nevoie.
Asta pentru că de-acolo pornește totul. Un copil care are de mic o bază de cunoștințe despre circulația rutieră nu va avea probleme pe viitor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al SRP. 

Statisticile sunt totuși îmbucurătoare

Lecțiile se desfășoară în mod neregulat, dar, din informațiile obținute de la cele două instituții implicate în procesul de educație rutieră, copiii își manifestă un interes viu la orele de curs.
Statistic, de la începutul anului, din 195 de accidente rutiere, 54 au fost cauzate de bicicliști, 53 din cauza pietonilor – din care 18 au fost minori –, 47 din vina conducătorilor de vehicule cu tracțiune animală și 41 din cauza vitezei.
CITEȘTE:
 A traversat printr-un loc nepermis și l-a agățat o mașină în Grivița
[[galerie-foto]]