Lansarea de carte a lui Monacu : „ce-o fi scris dom’le”?, „scăpat în cap” şi… păsărici

 

În jur de 150 de botoşăneni au participat miercuri după-amiază la lansarea volumului „Culegere de soluţii” a directorului Registrului Auto Român. O mulţime de oficialităţi, de la prefectul Cristian Roman la deputatul Cătălin Buhăianu, de la actuali colegi de muncă, la foştii de la Protecţia Consumatorilor şi o pleiadă de directori şi oameni de cultură au umplut sala de marmură a Teatrului Mihai Eminescu.

„În general scriitorii scriu despre nemulţumirile lor (…). El este un om mulţumit”
Unii dintre cei prezenţi nu şi-au ascuns mirarea faţă de evenimentul la care au fost invitaţi. „De asta suntem şi noi aşa de mulţi. Ne-am întrebat şi noi ce-o fi scris dom’le?” a întrebat Gheorghe Ciubotaru, fostul şef al lui Dumitru Monacu de la Protecţia Consumatorilor. Aşa că scriitorii care au luat cuvântul au încercat câteva explicaţii. „Veţi găsi o viziune de viaţă, dar spune aici, nu ştiu în ce măsură trebuie luată ca atare, că 90% din întâmplările acestea sunt reale şi confirmă cumva proiecţia vieţii, adică el este un om mulţumit. În general scriitorii scriu despre nemulţumirile lor. De exemplu, acum poezia tânără cam de aici se proiectează, din omul care e frumos prin slăbiciuni, prin insuccese. El aici totdeauna este un om pozitiv, care are o viziune bună despre el, de aici cititorul ar putea cumva să spună: dacă ai o viziune aşa bună despre tine, de ce să mai scrii? Scrie un om care a avut un eşec în viaţă şi acum îşi explică viaţa. De aceea, el are un tip de bunătate şi n-o face cu îndrăzneală, cu violenţă, o face cu bunătate şi face-i bine oricărui care o citeşte”, a afirmat Constantin Iftime (foto dreapta), cel care a scris şi cuvântul înainte al cărţii.
Personaje reale, poate prezente la lansare
Fostul jurnalist Mircea Oprea a explicată că, atunci când era copil, „Toni”, aşa cum îi spun prietenii, a avut parte de două evenimente de neuitat: i s-a zdrobit buza şi a rămas cu un zâmbet dur şi… a fost scăpat în cap de sora sa. „Şi de atunci a rămas să scrie proză. Deci s-a ales cu ceva”, a concluzionat Oprea. El a remarcat curajul autorului de a relata fapte care chiar s-au întâmplat, cu personaje reale, unele dintre ele prezente probabil chiar şi în momentul lansării şi care poate se gândesc să nege că ar fi fost martori sau participanţi la cele relatate în carte.
„Mă bucur că am realizat şi eu ce am scris”
Actorii Petronela Chiribuţă şi Volinaşi Costin au citit câteva schiţe din carte care au stârnit râsete printre participanţi prin umorul lor. În ultima dintre acestea autorul, copil fiind, povesteşte despre cum a ajuns să aprecieze bufniţa în loc de… păsărică. Debutantul în proză a mărturisit că prin acest volum a încercat o pledoarie pentru scris, care după revoluţie a pierdut mult teren în faţa televizorului şi internetului. El a apreciat şi alocuţiunile scriitorilor prezenţi la lansare. „Mă bucur că sunt şi eu (la lansare - n.r.) pentru că am aflat ce am scris. Prietenii m-au luminat. Eu eram exact la nivelul solului şi nu distingeam o panoramă a ceea ce este în această carte. Deci mă bucur că am realizat şi eu ce am scris”, a afirmat Dumitru Monacu. La final acesta a oferit zeci de cărţi cu autograf celor care au luat parte la eveniment.