La mulți ani sărbătoriților zilei! Tradiții și obiceiuri de Florii

Pentru ortodocşi, Duminica Floriilor este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele şi care este dedicată Intrării Mântuitorului Iisus în Ierusalim.

 

Totodată, toţi cei care la botez au primit nume de flori îşi sărbătoresc onomastica. Tot de această zi se leagă o serie de tradiţiile, obiceiuri și superstiții.

 

Tradiţii pentru spor în casă şi sănătate

 

Salcia este nelipsită la sărbătoarea Floriilor. Credincioşii merg la slujbă cu ramurile şi după ce sunt sfinţite le pun la icoane, geamuri, uşi, porţi sau le utilizează în gospodărie.

 

De Florii se curăţă mormintele şi se împodobesc cu ramuri de salcie, iar de ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei de vie, pe stupi şi la ferestre se agaţă ramuri de salcie, ca să fie rodnici. 

 

Cei care au ţinut post se pot delecta cu mâncăruri din peşte. De Florii, este dezlegare la peşte şi se spune că preparatele au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă.

 

 

Pentru sănătatea familiei, se aerisesc hainele, se termină curăţenia casei şi se stropeşte toată gospodăria cu agheasmă.

 

 

Superstiţii în jurul Sărbătorii Floriilor

 

Se spune că un credincios care se împărtăşeşte de Florii are şansa să i se împlinească orice dorinţă. Acesta trebuie să-şi pună în gând o dorinţă, când se apropie de preot, să primească sfânta împărtăşanie;

 

 

Conform vorbelor din popor, aşa cum va fi vremea în Duminica Floriilor, la fel va fi şi în prima zi de Paşte;

 

Superstiţiile de Florii spun că persoanele care nu vor să cinstească aşa cum se cuvine această sărbătoare se vor umple de pistrui, potrivit realitatea.net.

 

Se mai spune că din această zi, urzicile înfloresc şi nu mai sunt comestibile.

 

 

Duminica Floriilor este şi prilej de a-i sărbători pe cei care poartă nume de flori, cum ar fi Florin, Viorel, Viorica, Brânduşa, Lăcrămioara ori Margareta.