La mulți ani! O sărbătorim astăzi pe botoșăneanca de AUR: Prima campioană olimpică a României la canotaj

Născută pe 24 februarie 1956, la Ştefăneşti, în judeţul Botoşani, este cunoscută în sportul românesc drept campioana de la Moscova, cea care a adus României primul titlu olimpic din istoria canotajului românesc la 1x.

 

Jocurile Olimpice de la Moscova, 1980. Nadia Comăneci câștiga aurul la bârnă și la sol. La Kaiac-canoe bărbați, câștigau aurul olimpic Ivan Patzaichin și Toma Simionov. Tot atunci, o botoșăneancă scria istorie pentru sportul românesc: medalia de aur la proba de schif simplu, fiind primul titlu olimpic din istoria canotajului românesc la 1x.

 

Trei medalii care fac istorie

 

Sanda Toma a reușit o performanță unică în sportul românesc: 1979: Medalie de aur la Campionatele Mondiale de la Bled. 1980: Medalie de aur în proba de schif simplu din cadrul Jocurilor Olimpice de la Moscova. 1981: Medalie de aur în proba de schif simplu din cadrul Campionatelor Mondiale de la München. După aceste uriașe reușite a urmat retragerea. În plină glorie!

 

 

 

 

La atletism a ajuns datorită mamei, care a citit într-un ziar despre Liceul Central Experimental de Atletism, din Câmpulung, Argeş, pentru  care se caută elevi cu aptitudini motrice pentru a practica sport. A trimis scrisoare la conducere şi după multe negocieri cu părinţii, a reuşit să plece în clasa a VIII-a, trimestrul II.

 

A urmat cursurile Liceului Central Experimental de Atletism din Câmpulung Muscel, unde în proba de aruncare a greutății a obținut patru titluri naționale la juniori și locul 3 la CN de seniori. După terminarea liceului a plecat la Timișoara unde a urmat cursurile Facultății de Educație Fizică.

 

 În anul 1976 a fost selecționată în lotul olimpic de canotaj al României, la 21 de ani începând pregătirile specifice canotajului, mai întâi pe bac, iar apoi pe lacul Snagov. În 1977, a fost legitimată la Clubul Viitorul, iar din 1980 s-a transferat la Steaua București.

 

În 1978, împreună cu Olga Homeghi, a obținut prima victorie internațională la dublu vâsle (2x) la regata Pancearevo (Bulgaria), performanță reeditată la regata din Polonia, în campionatul național și în cel balcanic. La Campionatul Mondial din Noua Zeelandă, după un start greșit, s-a clasat doar pe locul 5.

 

 Din 1979, a început pregătirea pentru simplu vâsle (1x), iar la CM de la Bled, din același an, a cucerit primul titlu mondial pentru România la schif simplu.

 

După retragerea din activitatea competițională s-a dedicat familiei și activităților didactice devenind conferențiar universitar mai întâi la Academia Militară București, iar apoi  la Universitatea Ecologică București.

 

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 1981 i s-a conferit Ordinul „Meritul sportiv”, clasa I.

 

Este Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.

 

Astăzi, 24 februarie, Sanda Toma împlinește 67 de ani. La mulți ani!