Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți, dovadă fiind sutele de biserici care i s-au închinat și numărul de peste 800.000 de români care îi poartă numele.
Sfântul Ierarh Nicolae este cel mai cunoscut și mai iubit sfânt al Bisericii noastre. Este cinstit pe 6 decembrie. Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Patara, din părinți credincioși și bogați. Potrivit Tradiției, din vremea prunciei, Nicolae s-a arătat a fi un copil minunat. Se hrănea numai din sânul drept al mamei sale, iar în fiecare zi de miercuri și de vineri, mânca o singură data și numai după apusul soarelui.
După moartea părinților, din cauza unei epidemii, Nicolae și-a împărțit întreaga avere săracilor, devenind ocrotitorul bătrânilor, al celor nedreptățiți și ajutătorul celor săraci. A rămas foarte cunoscută de noi, fapta de binefacere îndreptată către cele trei surori, pe care tatăl acestora dorea să le dea spre viață de necinste, din cauza sărăciei. Le dăruiește o sumă însemnată de bani și le ferește de căderea în desfrânare.
Sfântul Nicolae, mișcat de o sfântă dorire, pleacă spre a se închina la Sfintele Locuri. În timpul călătoriei pe mare, se ivește o furtună cumplită. Toți cei prezenți în corabie se gândeau că vor muri din cauza furtunii. Marea și vânturile s-au liniștit în urma rugăciunilor lui Nicolae. După ce a potolit marea, a înviat un corăbier care căzuse din vârful catargului pe punte. Datorită acestor minuni, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor și al tuturor celor ce călătoresc.
Ajunge la Ierusalim și în timp ce se pregătea să plece în pustie, un glas dumnezeiesc l-a sfătuit să se întoarcă acasă. Revine și se retrage într-o mânăstire. Dumnezeu l-a învrednicit să fie hirotonit preot. După o vreme, în timp ce se ruga, glasul dumnezeiesc se aude din nou: "Nicolae, să intri în slujba poporului, dacă Mă iubești cu adevărat! Întoarce-te printre oameni, pentru ca prin tine să se preamărească numele Meu!" În urma acestei descoperiri, Nicolae ajunge în cetatea Mira, un loc unde nu era cunoscut de nimeni. Chiar în momentul sosirii sale are loc trecerea la cele veșnice a arhiereului din Mira. În urma rugăciunilor pentru alegerea noului arhiepiscop, Dumnezeu i se descoperă unui episcop și îi vestește să-l numească pe Nicolae arhiepiscop. Nicolae a refuzat la început această cinste, însă Mântuitorul i S-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia și îndemnându-l să primească noua demnitate.
Sfântul Nicolae a participat la Sinodul I Ecumenic din anul 325, la Niceea. La acest sinod a fost combătută învățătura greșită a lui Arie, preotul din Alexandria, care mărturisea că Fiul nu este deofiinta cu Tatăl, ci este o prima creatură a Lui. Potrivit Tradiție, Sfântul Nicolae l-a pălmuit pe Arie pentru învățătura greșită. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul că, în 5 decembrie (ajunul praznicului), celor neascultători să li se dea o joardă în semn de avertisment.
Sfântul Nicolae a trecut la cele veșnice la începutul secolului al IV-lea și a fost înmormântat în Mira Lichiei. Prin anul 1087, mormântul a fost deschis de niște negustori italieni, care au dus moaștele sfântului la Bari, în sudul Italiei.
Potrivit unor surse, mâna sfântului i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin român, ca semn de prețuire pentru luptă împotriva păgânismului.
Locul icoanei Sfântului Nicolae în bisericile care îl au ocrotitor este pe catapeteasmă, în partea dreaptă, lângă icoana Mântuitorului, iar în celelalte biserici este așezat, de obicei, în partea stângă, lângă Maica Domnului.
Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai cinstiți sfinți, dovadă fiind sutele de biserici care i s-au închinat și numărul de peste 800.000 de români care îi poartă numele.
Le dorim sărbătoriților sănătate și bucurii! La mulți ani!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: