La Botoșani se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă / Cum va fi vremea de Sărbători

Avem iarnă în toată regula în acest sfârșit de toamnă, iar nordul Moldovei pare să fie, și pentru restul săptămânii, cea mai rece zonă a țării.  

 

Elena Mateescu, directorul ANM, a prezentat prognoza meteo actualizată.

 

"Va mai fi cald, ceea ce va caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit și în următoarea perioadă. Chiar și mâine (astăzi, nota red.) contăm pe valori de temperaturi care, mai ales în partea de sud-est a țării, să înregistreze valori de peste 15 grade Celsius comparativ cu jumătatea de nord, acolo unde masa de vest rămâne de interes, mai ales în nordul Moldovei, în jumătatea de nord a Moldovei, unde valorile de maximelor nu vor depăși 1-2 grade.

Va fi mai rece în această parte a țării vestea bună este că precipitațiile sunt în diminuare, însă mâine (astăzi, nota red.) cu siguranță vom actualiza alertele meteorologice luând în considerare intensificările de vânt, în special din sudul Banatului, unde este posibil să consemnăm viteze de 60-70 de kilometri pe oră, iar în zona montană aferentă, dar și pe crestele Meridionalilor, rafalele pot depăși 90-100 de kilometri pe oră”,

Elena Mateescu, directorul ANM

 

Potrivit meteorologilor, la Botoșani, în acest moment, se înregistrează cel mai consistent strat de zăpadă.

 

”În jumătatea nordică a Moldovei, cel mai mare strat, 15 centimetri, este la Botoșani, 10 la Târgu Neamț, 14 la Darabani. Din punct de vedere termic, la această oră cel mai frig -10 grade la Vârful Omu, - 8 grade la Călimani. De asemenea, -8 grade la Bâlea Lac, doar 7 grade în Capitală. Cel mai cald la Mangalia, pe litoral”,

Elena Mateescu, directorul ANM

 

 

Cum va fi vremea în perioada 21-28 noiembrie

 

În sinteză, pentru perioada imediat următoare, cel mai rece va fi în jumătatea de nord a Moldovei, unde maximele nu vor depăși și în următoarele zile cel mult 3-4 grade nopții dimineți reci.

 

De asemenea, în partea de vest, centru-nord a țării nu excludem zonele montane cu valori caracteristice sub pragul de ger.

 

”Cu toate acestea, trebuie să menționăm că temperatura medie a primelor 2 decade din noiembrie este una ca și abatere semnificativă 4.3 grade Celsius față de normalul termic unei luni noiembrie în țara noastră. Și chiar în condițiile în care în următoarele zile, mai ales începând din a 2-a parte a săptămânii vom observa temperaturi în creștere, cu valori de temperaturi care să aducă, mai ales în jumătatea de sud, maxime peste 10-14 grade este posibil ca și ultima lună din această toamnă să încheie într-un record",

a explicat Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.

 

 

Minivacanța de 1 decembrie

 

Cu siguranță, debutul lunii decembrie așa cum arată informațiile la acest moment, mai ales săptămâna 28 noiembrie - 5 decembrie care cuprinde și perioada minivacanței de 1 decembrie temperaturile par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit și cu diminuare în ceea ce privește caracterul deficitar al precipitațiilor de sărbători.

 

Cum va fi vremea de Sărbători

 

În acest moment există informații până în jurul datei de 19 decembrie, dar pe măsură ce ne apropiem, cel puțin în jurul datei de 15 decembrie, meteorologii vor putea estima ce se întâmplă în preajma sărbătorilor Crăciunului și a trecerii dintre ani.

 

”La acest moment, după 12 decembrie ne așteptăm ca luna decembrie să intre într-un normal al valorilor de temperaturi și, de asemenea, din punctul de vedere al cantităților de precipitații. Până atunci însă, rămânem sub incidența masei de aer mai rece în jumătatea de nord a țării, așa cum menționam și pe parcursul debutului acestei săptămâni și mai cald în partea de sud-sud-est a țării, acolo unde aerul mai cald din partea de sud și asociat și cu un grad mai mare de umezeală va determina cantități semnificative de precipitații, dar în același timp și valori ridicate de temperaturi”,

Elena Mateescu, directorul ANM