Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO

80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.

40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.

 

Călătorie în trecut cu școala

 

Cuvinte precum dezvoltare personală sau creativitate sunt niște necunoscute pentru majoritatea elevilor care petrec 8 ore pe zi în fața unor manuale sau la meditații și pierd timp prețios fără a fi cu adevărat pregătiți pentru viață.

 

Și pentru ca aceste cuvinte să nu rămână doar… cuvinte într-un articol jurnalistic, venim cu exemple concrete.

 

Sebastian Dobrincu,

copilul digital al României.

 

 

Este din Botoșani și a ajuns celebru și bogat în SUA.

 

Din școala românească a fost exmatriculat cu câteva săptămâni înainte de examenul de bacalaureat. Șefii Facebook și Apple au văzut genialitatea lui când l-au recrutat. Noi, nu.

 

Șelly – Andrei pe numele real...

 

 

...este un tânăr absolvent de liceu din promoția 2020. A promovat bacalaureatul cu 9,60 și recunoaște sincer că majoritatea lucrurilor învățate în anii de liceu nu îl ajută absolut deloc pentru a se putea descurca pe propriile picioare.

 

La 19 ani a ajuns să câștige bani din vlogging și are un venit de 4.500 de euro aproximativ, pe lună. Are 2 milioane de urmăritori de canalul youtube și spune că a învățat să se descurce singur, de pe internet.

 

Nu de la școală. Sau cel puțin nu în cei 4 ani de liceu.

Iată ce spune:

 

”Problema mea nu este cu vreun liceu sau cu vreun profesor. Problema mea este cu programa și cu materia care este predată în școlile din România. Pentru că, ce învățăm noi la școală nu prea are legătură cu realitatea. Și asta este o mare, mare problemă. Eu am spus în nenumărate rânduri că școala din România te pregătește pentru trecut, nu pentru viitor. Și nu am inventat eu treaba asta. Sunt oameni mult mai intelegenți decât mine care au aceeași părere.

Uitați-vă un pic cât de repede se schimbă lumea din jurul vostru.

 

Gândiți-vă spre exemplu ce telefon aveați acum 10 ani și ce telefon aveți acum.

Gândiți-vă efectiv la cum arăta lumea din jurul vostru acum 20 de ani și cum arată acum.

 

Cât de mult a avansat efectiv tehnologia. Sau acum 30 ani, cât de dificil era să iei legătura cu cineva care era de partea cealaltă a pământului și cum acum, cu un singur click, instantaneu îi putem vedea și auzi la calitatea foarte, foarte bună.

 

Școala a rămas aceeași de 30 de ani

 

Și în toată lumea asta super modernă, super digitalizată care se schimbă foarte, foarte repede, lucrurile pe care noi le învățăm la școală au rămas cam aceleași de 30 de ani încoace. Sunt aceleași materii la care înveți aceleași lucruri. Și din cauza asta, când ajungi la 18 ani și ieși pentru ultima dată pe poarta liceului cu bacul luat și cu diploma de absolvire în mână, se presupune că ai stat 12 ani în sistemul acesta de învățământ ca să fii pregătit pentru viață. Ca să fii pregătit pentru viitor.

 

Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990.

 

Gândiți-vă la câte meserii noi au apărut în ultimii 20 - 30 de ani, de la programatori, IT-iști, vlogeri și așa mai departe. Și gândiți-vă câte meserii au devenit inutile între timp și gândiți-vă cât de puține lucruri, cu adevărată aplicabilitate în viața reală, în viața de zi cu zi, învățați de fapt în liceu”.

 

Nu o spunem noi.

 

Ci tinerii din noua generație care ne uimesc și cu care nu doar că ar trebui să ținem pasul ci să venim în întâmpinarea setei lor de cunoaștere.

Ideile lui Selly, un tânăr care s-a pregătit singur pentru viață pot fi etalon pentru unii reformeri ai sistemului educațional românesc. Rușinos am putea spune, ca un adolescent să ne insufle astfel de idei.

 

Până ca specialiștii din ministere să își dorească cu adevărat ca tinerii să aibă acces la cunoștințe utile, pot schimba ceva profesorii din teritoriu care sunt la rându-le obligați să predea aceste materii dintr-o programă școală care datează de la revoluție.

 

La Botoșani nimeni nu știe câți studenți avem

 

Revenind la Botoșani, tindem să credem că tot ceea ce ne spune acest tânăr cu minte deschisă, se reflectă în realitatea cu care se confruntă elevii care ies din ciclul liceal.

 

În mod bizar, în vremuri în care tehnologia ne permite să avem informații la un click distanță, structurile educaționale de la Botoșani nu dețin o statistică anuală a numărului de elevi care merg la facultate.

Astfel de date sunt centralizate la nivelul școlilor însă nimeni nu s-a gândit să le contorizeze spre exemplu, în baza de date a Inspectoratului Școlar Județean.

Sunt cunoscuți în schimb cei care se lovesc de inutilitate și după terminarea liceului se plafonează în indemnizația de șomaj.

 

Din rău în mai rău la bac

 

Din datele anului școlar precedent, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean, 1.932 de elevi botoşăneni au promovat examenul de Bacalaureat din 2.734 prezenţi.

 

802 liceeni NU au obţinut note de trecere (procent de 23,33%). Dintre cei nepromovaţi, 645 de elevi au note sub 5 în timp ce 157 au obţinut medii între 5 şi 5,99.

 

Anul acesta, în sesiunea iunie-iulie 2020, au promovat 1.914 de candidați, dintr-un total de 3.124 candidați prezenți.

 

1.210 elevi NU au obținut notă de trecere.

 

Liceenii absolvenți care devin imediat șomeri

 

Anul trecut, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani s-au înscris nu mai puțin de 509 absolvenți de liceu. Ei beneficiază de o indemnizație de șomaj în cuantum de 250 lei lunar timp de 6 luni daca se înscriu în termen de 60 de zile de la absolvire.

 

Statul a organizat pentru ei și o Bursă a Locurilor de Muncă, care a avut loc anul trecut pe data de 18 octombrie 2019 și la care au participat 415 absolvenți din care 249 au fost selectați în vederea angajarii, iar în urma interviurilor si a probelor de lucru pentru 117 absolvenți s-au încheiat contracte de muncă.

 

Tineri care pornesc în viață cu un job plătit la nivel minimal. Sunt totuși încurajați cu un stimulent care probabil că este canalizat pe lucruri inutile, pentru că în programa școlară ei nu au parte spre exemplu și de educație financiară pentru a-și putea gestiona banii pe termen lung și pentru a nu-i cheltui pe lucruri care își pierd valoarea în timp.

 

În baza Legii 76/2002 cu modificările și completările ulterioare absolvenții care se încadrează cu contract de muncă pot beneficia după caz de:

 

•           primă de inserție în cuantum de 1.500 lei dacă se încadrează în termen de 60 de zile de la absolvire ;

•           prima de instalare în cuantum 12.500 lei de dacă se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia

•           primă de relocare, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei dacă se încadrează cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puţin 12 luni, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia și se acordă pe o perioadă de 36 luni

 

 

Anul acesta, absolvenții de liceu au fost așteptați să se înscrie în evidențele AJOFM până la data de 28 iulie inclusiv.

 

Există și programe europene pentru absolvenții de liceu.

 

Puține, însă.

 

În prezent, în cadrul AJOFM Botoșani se implementează Proiectul INTESPO “Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare” care are ca  obiectiv general Creşterea numărului de tineri inactivi NEETs înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO) în vederea furnizării de măsuri personalizate de sprijin și reducerea somajului în rândul tinerilor.

 

În acest sens echipa de experți locali se implică activ în identificarea și înregistrarea tinerilor precum și în identificarea de locuri de muncă vacante, programe de formare profesională care să le faciliteze accesul pe piața muncii.

 

Prin intermediul Proiectului ACTIMOB 3 RMPD – Activare si mobilitate tineri NEETs implementat în prezent sunt finantate si se pot finanța și în perioada următoare locurilor de muncă vacante pe o perioadă de 12 luni cu o subvenție în cuantum de 2.250 lei lunar.

 

Copiii care învață o meserie

 

Sunt și elevi cu gândire echilibrată și care se orientează rapid spre învățarea unei meserii, în detrimentul unei diplome de licență care nu ajută în găsirea unui job.

 

În anul școlar 2018-2019, la învățământul profesional, au absolvit 661 de elevi din care 637 au obținut certificatul de calificare profesională.

 

La învățământul dual, an școlar 2018-2019, au funcționat două clase: 1 clasă a IX-a, 24 de elevi, calificarea – filator, Liceul „Alexandru cel Bun” Botoșani, operator economic: SC ROLATEX SRL și respectiv 1 grupă din clasa a X-a, 10 elevi, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Botoșani, calificare electrician constructor, operator economic: SC ELSACO ELECTRONIC SRL Botoșani.

În anul școlar 2018-2019 nu au fost elevi absolvenți de învățământ dual.

 

CLICK AICI pentru video

 

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store