Judeţul iese la cumpărături : Maşini, lenjerie de pat, ladă pentru zestre şi-un… lac

 

Maşini, lenjerie de pat, asigurări şi-un… lac, acestea sunt doar cîteva bunuri pe care Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate intenţionează să le achiziţineze în acest an. În urmă cu exact o săptămînă consilierii judeţeni au adoptat bugetul pe 2011 pentru aparatul propriu al CJ şi instituţiile subordonate, iar cumpărarea unor obiecte de genul celor menţionate este prevăzută la capitolele de cheltuieli. Bugetul a fost adoptat fără prea multe dispute şi nici unul dintre aleşi nu a avut de adresat vreo întrebare pe tema achiziţiilor.

achizitii CJ
De la Duster prin „Rabla”, la Mercedes

Bugetul adoptat pe 31 ianuarie de coaliţia PDL – PNL a deschis calea efectuării unei sumedenii de achiziţii de către unităţile judeţului. Astfel, deşi cumpărarea de automobile este interzisă pentru acest an, s-au găsit totuşi portiţe legale pentru înnoirea parcului auto. Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor are prevăzuţi în buget 45.000 de lei pentru un autoturism, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) 70.000 de lei, iar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) 90.000 de lei pentru două maşini. Duster 3Cum devin totuşi cumpărăturile legale în pofida prevederilor legislative restrictive? DJDP îşi cumpără o Dacia Duster prin Programul „Rabla”, accesibil din acest an şi unităţilor de stat, iar DGASPC a specificat că doreşte „autoutilitare izoterme” pentru transportul alimentelor. Cum legea interzice doar cumpărarea de maşini pentru transport persoane, achiziţia poate fi efectuată. Şeful DGASPC susţine că, deşi parcul auto al instituţiei cuprinde peste 20 de maşini, majoritatea sunt uzate, nefolosite, iar unele nu au mai fost pornite de mai mulţi ani şi, ca atare, cele două izoterme sunt strict necesare pentru transportul către centre a mîncării preparate în bucătăria proprie a DGASPC. „Acum pentru mîncare avem două Dacia Papuc carosate. Una din ele are mult peste 300.000 km şi nu mai poate obţine ITP-ul. Aproape toate maşinile pe care le avem au 8-10 ani. Dacă nu le cade o roată, le cade parbrizul. La cele noi pe care le vom lua, vom cere prin caietul de sarcini să fie direct carosate cu sistem izoterm”, ne-a declarat Liviu Rădăşanu, directorul executiv al DGASPC. Orchestra Rapsozii Botoşanilor are la rîndul ei la dispoziţie 270.000 de lei pentru un autocar Mercedes. Nu este însă o achiziţie nouă, banii reprezentînd contravaloarea ratelor de leasing la mijlocul de transport deja achiziţionat.

1.000 de euro pentru „Plopul singuratic”

Muzeul Judeţean conduce şi în acest an topul celor mai ciudate achiziţii. Instituţiei îi sunt finanţate obiecte precum ladă pentru zestre, cîntar cu oglindă, piuliţă metal cu batalau, rîşniţă de cafea şi spadă medievală. „Muzeul intenţionează să achiziţioneze acest obiecte. Hreniuc 2Este firesc pentru a te dezvolta să cumperi obiecte de patrimoniu. Există o comisie la nivelul instituţiei formată din specialişti, din oameni care cunosc, care analizează ofertele şi în funcţie de analiza efectuată, pe baza legislaţiei în vigoare, decide”, ne-a spus Cătălina Lupaşcu, vicepreşedinte CJ care răspunde de activitatea instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului. Ea a dat asigurări că, deşi aceste bunuri nu sunt luate prin licitaţie, nu se poate repeta ceea ce s-a întîmplat la Memorialul Ipoteşti, acolo unde au fost cumpărate tot felul de bunuri la suprapreţ, iar unele, pur şi simplu, nu se mai găsesc. Tot Muzeul Judeţean are prevăzute fonduri pentru dezumidificatoare/umidificatoare, un videoproiector şi tabloul „Plopul singuratic”. Acesta îl are ca autor pe Victor Hreniuc (foto stînga), fost pînă anul trecut director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii, iar preţul este de 4.200 de lei. Cătălina Lupaşcu susţine că autorul face parte dintre pictorii contemporani apreciaţi de critica de specialitate, iar valoarea nu poate fi una exagerată.

Lacul lui Eminescu pe lista de achiziţii

O achiziţie fără precedent pregătită pentru 2011 este cea a lacului cu nuferi de la Ipoteşti. „Achiziţie teren ocupat de lacul cu nuferi şi alee de acces Ipoteşti”, scrie negru pe alb în lista cu alte cheltuieli de investiţii finanţate de bugetul local. lac nuferi 2Ar urma să fie efectuată direct de Consiliul Judeţean şi nu de Memorialul Ipoteşti şi este parte integrantă a unui program mai amplu care are ca scop introducerea lacului într-un circuit turistic. Acesta presupune inclusiv unele exproprieri care au fost deja făcute pentru modernizarea drumului şi în urma cărora, printre alţii, au trebuit să cedeze teren şi senatorul Daniel Humelnicu, preşedintele interimar al PDL Botoşani. „Este la stadiul de intenţie  achiziţionarea de alei şi a lacului. S-a făcut o corespondenţă cu proprietarii pentru a se ajunge la o chestiune integrată – drum, alei de acces şi lac – pentru o mai bună administrare”, a afirmat Cristian Achiţei, vicepreşedintele CJ. Acesta a mai arătat că suma specificată în buget este una estimativă. „Nu poate fi o sumă fixă pînă nu se ajunge la un raport şi o evaluare scrise”, a menţionat Cristian Achiţei. Lacul cu nuferi se află în proprietate privată.

Lenjerii, hrană pentru animale, deplasări în străinătate

Una dintre achiziţiile prezente în bugetul mai multor unităţi o reprezintă asigurările non-viaţă. Acestea se regăsesc la unităţile de asistenţă medico-socială Suharău şi Suliţa, la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă şi la Muzeul Judeţean. La ultimele două valorile sunt de 6.000, respectiv 14.000 de lei. În rest, fiecare instituţie menţionată are cîte 2.000 de lei pentru acest capitol de cheltuieli. lenjerie patCum CJ are în subordine şi unităţi medicale, în bugetul judeţului sunt repartizate sume şi pentru achiziţii specifice unor astfel de instituţii. Astfel, Unitatea de Asistenţă Medico-Socială (UAMS) Suharău are incluşi în buget 3.000 de lei pentru „lenjerii şi accesorii de pat”, iar UAMS Suliţa 6.000 de lei pentru aceleaşi obiecte, dar şi 2.000 de lei ca „hrană pentru animale”. „Lenjerii şi accesorii de pat” în valoare de 15.000 de lei cumpără chiar şi Direcţia Judeţenă de Drumuri şi Poduri (DJDP), care mai are prevăzuţi alţi 40.000 de lei pentru uniformă şi echipament. Mai multe instituţii şi-au trecut în buget fonduri pentru deplasări în străinătate. Printre acestea se regăsesc Camera Agricolă Județeană cu 2.000 de lei, CJCPCT cu 9.000 de lei, Școala Populară de Arte și Meserii Botoșani cu 4.000 de lei, Orchestra Rapsozii Botoşanilor cu 19.000 de lei, Muzeul Judeţean cu 8.000 de lei şi DJDP cu 15.000 de lei. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică va mînca anul acest de la buget 30.000 de lei. Structura din care fac parte subprefectul, primari, consilieri judeţeni sau poliţişti va consuma jumătate din aceşti bani cu deplasări, o treime cu „alte cheltuieli cu bunuri şi servicii”, 2.000 de lei cu cărţi, publicaţii şi materiale documentare, iar 10% cu reclamă şi publicitate. 

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Cîteva cheltuieli finanţate prin bugetul pe 2011

 INSTITUŢIA OBIECT
SUMĂ
 Consiliul Judeţean  achiziţie teren ocupat de lacul cu nuferi şi alee de acces Ipoteşti  50.000
 DJDP  lenjerie şi accesorii de pat  15.000
 Muzeul Judeţean  ladă pentru zestre  500
 Muzeul Judeţean  cîntar cu oglindă  200
 Muzeul Judeţean  piuliţă metal cu batalau  100
 Muzeul Judeţean  rîşniţă de cafea  100
 UAMS Suliţa hrană pentru animale  2.000
 Memorialul Ipoteşti  poştă, telecomunicaţii, radioTV, internet  133.000
 Memorialul Ipoteşti  consultanţă şi expertiză  23.000
 Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Pillat” Dorohoi  alocaţii pentru transportul la şi de la locul de muncă  15.000

*Sumele sînt exprimate în RON