Județele cu cei mai proști șoferi din țară - CUM stau cei din Botoșani

Nu o zicem noi, o zice Autoritatea de Supraveghere Financiară ( ASF). Puteți sau nu să fiți de acord cu aceste statistici. Sau cu interpretarea lor. Dar da, datorită lor se poate face o listă. Așadar unde sunt cei mai proști șoferi din țară?

 

Portretul robot ar fi cam așa: tânăr sub 25 de ani, mașină puternică, locuind în București. Vă sună cunoscut? Să detaliem…

 

Unde sunt cei mai proști șoferi din țară?

Conform datelor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară cei mai periculoşi şoferi din România (sau cei mai proști, cum doriți) sunt bucureştenii, constănţenii şi ieşenii.

 

Potrivit studiului ASF frecvenţa daunei este de 6,78% în cazul persoanelor fizice cu vehiculele înmatriculate în Bucureşti. Circa 6,40% în cazul înmatriculărilor în Constanţa şi 6,27% pentru Iaşi în perioada 2013-2015.

 

În cazul Bucureştiului una dintre explicaţii pentru frecvenţa daunei ar putea fi traficul mai aglomerat din Capitală. Frecvenţele minime ale daunelor s-au întâlnit în cazul înmatriculate în Harghita cu 2,84%, Covasna cu 3,15%, Sălaj cu 3,42%.

 

Cei mai slabi șoferi profesioniști

În cazul persoanelor juridice cele mai multe daune au fost întâlnite în cazul vehiculelor înmatricultae în Cluj, Ilfov, Iaşi, Galaţi, Dolj (peste 11%). Iar cele mai puţine la cele din Călăraşi, Caraş Severin, Botoşani, Harghita, Hunedoara Covasna, Sălaj (între 6% şi 7%).

 

Cu toate acestea, clasamentul pe judeţe de inmatriculare nu coincide cu dauna medie în funcţie de judeţ. Valoarea acesteia, pentru persoane fizice, a variat între 4.000-5.000 de lei (Argeş, Bucureşti, Cluj, Sibiu) şi 9.000-10.000 lei (judeţele Sălaj şi Suceava).

 

Un element interesant este faptul că maşinile cu motoare puternice au fost cele care au provocat cele mai multe daune de tip RCA. Cu alte cuvinte, cei care au avut motoare puternice au apăsat mai tare pedala de accelerație și au respectat mai puțin legea.

 

Statistica pe vârstă

In cazul grupelor de vârstă, tinerii provoacă cele mai multe accidente (sub 25 de ani) unde frecvenţa daunei a fost de 6,15% şi de 4,59% la cei de peste 40 de ani. (Sursa: Mymagazine)